DocuLatino Antwerp - Where Do You Draw The Line ?

Datum: 
woensdag, 22 februari, 2017 - 19:30

19:30

UAntwerp - Stadscampus - Gebouw C - Aula C103 - Prinsstraat 13 - 2000 Antwerpen​

Meer informatie over het DOCULATINO programma

Where Do you Draw The Line ? (Ecuador)

1h (Spaans gesproken/Engels ondertiteld)

De documentaire ‘Where do you draw the line?’ vertelt het verhaal van een kleine inheemse gemeenschap die zich verzet tegen de doorgedreven oliewinning in het Ecuatoriaanse Amazone-gebied. De documentaire, verteld door Daddy G van Massive Attack en gefilmd in Sani Isla en in Quito, de hoofdstad van Ecuador, vertelt het verhaal van van de inheemse Kichwa-gemeenschap van Sani Isla aan de Napo-rivier, aan de grens van het Nationaal Park Yasuni.

In de documentaire verschijnen onder andere academici, die uitleggen hoe de regeringen de olie-industrie ondersteunen om ontwikkeling te financieren; toonaangevende onderzoekers die vertellen over de unieke soorten en ongelooflijke biodiversiteit die bestaat in de regio; leden van de lokale gemeenschap die vertellen over hun lange geschiedenis in de regio en hun plannen uiteen zetten voor een duurzame toekomt voor de toekomstige generaties gebaseerd op ecotoerisme; en een minister die deel uitmaakte van een (nu stopgezet) initiatief dat de hele regio had kunnen redden.

De bevolking van Sani Isla, herhaaldelijk bedreigd op hun voorouderlijk land door de regering en het leger in de context van oliewinning, is tot nu toe niet geplooid voor de Petro-dollars en kiezen ervoor hun traditionele levenswijze te behouden. Het breken van hun band met het oerwoud dat hun bevolking al generaties lang onderhoudt zou het einde betekenen van hun cultuur en gemeenschap.

Zou het kunnen dat we in deze geglobaliseerde wereld van massa-consumptie die werkt op fossiele grondstoffen allemaal een rol spelen in de vernieling van het maagdelijke regenwoud? En in dat geval, waar trekken we de grens?