De wereld in jouw handen: what do YOU choose?

Datum: 
maandag, 30 oktober, 2017 - 19:30
GRATIS INKOM
Waar? NEST, Auditorium
Hoe laat? Deuren open: 19.30
Start: 20.00
Zie ook het FB-evenement
 

DE WERELD IN JOUW HANDEN: What do YOU choose?

Inspirerende verhalen en kortfilms uit Colombia, Nederland en België over mensen die het heft in eigen handen nemen tegen een mijnbouwgigant en schadelijke investeringen.
 
Ken je het gevoel? Dat anderen keuzes maken waar jij het niet mee eens bent, en dat jij last hebt van die gevolgen? Deze avond gaat over mensen die het heft in eigen handen nemen. Zo gaan ze dit soort beslissingen tegen en bepalen ze hun eigen toekomst. Wil je je laten inspireren? Kom dan langs!
 

DEEL 1

Kortfilm: "Cajamarca decides: !No! to la Colosa"

De lokale bevolking van Cajamarca, Colombia leeft al decennialang van landbouw. Hun boerenbestaan, hun land en hun drinkwater wordt door de komst van een internationaal mijnbouwbedrijf bedreigd. De lokale bevolking besluit zich hiertegen te verzetten en organiseert - ondanks vele tegenslagen - een referendum. Maar liefst 98 procent van de stemmen is gericht tegen het mijnbouwproject. Zo dwingt het kleine Cajamarca een mijnbouwreus op de knieën.
 
Speciaal vanuit Colombia komt Jhonatan Ospina, activist van COSAJUCA, ons vertellen over hun strijd. COSAJUCA is een jongerencollectief dat strijdt om Cajamarca zelf te laten beslissen over haar toekomst.
De regisseur, Bart Carlier, is tevens aanwezig voor Q&A.
 

DEEL 2

Kortfilm: Fossil Free

Deze documentaire gaat over de rol van geld in het bepalen van de toekomst van onze wereld. Banken investeren met ons spaargeld of met geld van publieke instellingen. Dat betekent ook dat wij moeten kunnen beslissen wat voor investeringen gedaan worden. Een steeds grotere groep betrokken burgers houdt zich bezig met zogenoemde desinvestering, ook wel bekend als 'divestment'. Ze zetten banken en de publieke sector onder druk om niet meer te investeren in zaken waar wij het niet mee eens zijn.
 
Jonas Busseniers van Greenpeace Gent zal aanwezig zijn om te vertellen over zijn ervaring met divestment en om uit te leggen wat jij kan doen om te zorgen dat banken duurzamer investeren.
 
 
Met steun van Provincie Oost-Vlaanderen en Uitleendienst Provincie Oost-Vlaanderen