Certej Case: Het nieuwe mijnbouwproject in het Apusenigebergte

Locatie: Certej, Hunedoara district, Apusenigebergte, Roemenië

Metalen: goud en zilver

Oppervlakte licentie: 456,2 ha

Periode: 16 jaar

Eigenaar: DEVA Gold SA; < 80,5% eigendom van Eldorado Gold; > 20% eigendom van minvest

Romania

Status: verkenningsfase                                       

 

De Certej-gemeenschap bestaat uit 9 dorpen of kleine stadjes, en telt ongeveer 3000 inwoners. De gemeenschap bevindt zich in het Apusenigebergte in West-Roemenië, dezelfde regio waar het Canadese bedrijf Gabriel Resources het project Roşia Montană trachtte op te starten. Het zuiden van het Apusenigebergte is een regio met grote natuurlijke goudvoorraden.

Het Certej mijnbouwproject dat door Eldorado Gold op poten gezet werd, kampt met zowel lokaal als nationaal verzet. Nadat de staat de vergunning van het bedrijf in oktober 2014 illegaal had verklaard, en het door het provinciale gerechtshof ingetrokken was, heeft het bedrijf nu op basis van een nieuwe bouwvergunning het werk in het gebied hervat. De snelle vooruitgang van het Certej project zou niet mogelijk zijn zonder de steun van de burgemeester van de Certej-gemeenschap en de toebedeling van nieuwe gebieden aan het bedrijf door het Nationale Grondstoffen Agentschap. In het Metaliferigebergte alleen al Eldorado Gold 4591 hectare aan concessies. De totale oppervlakte komt overeen met die van steden als Târgu Mureş, Arad, Bacău of Deva.

Roxanne Pencea, vertegenwoordigster van het Mining Watch Romania netwerk, beschrijft de situatie als volgt:

“Alle autoriteiten dragen bij aan het opstarten van goudmijnen in Certej, in het kader van een gigantisch project met een totale oppervlakte van 4591 hectare, ofwel twee keer de grootte van het Roşia Montană project. Het recht van de burgers op een gezonde leefomgeving en privé-eigendom wordt compleet genegeerd, het enige wat telt zijn de opbrengsten van Eldorado Gold. Bovendien wordt de vergunning toegekend op provinciaal niveau, en trekken de centrale instellingen zich niets aan van wat er in de regio gebeurt.”

Recente ontwikkelingen: hollywoodiaanse intimidatie en obstructietechnieken in Certej

Op dinsdag 28 maart 2017 begaven enkele Mining Watch-activisten zich naar Certej om de wettelijkheid van de voortdurende bouwwerken na te gaan. Daarvoor moesten ze kunnen lezen wat er op de panelen stond, die bij de bouwsites geplaatst waren. Volgens de wetgeving moeten dit soort panelen zichtbaar en toegankelijk zijn voor het publiek.

Toen de activisten wouden vertrekken, werd hun auto -die geparkeerd stond op een openbare weg (DC 24A)- geblokkeerd door een auto van Deva Gold’s beveiligingsfirma. Aangezien de vertegenwoordigers van de firma weigerden de baan vrij te maken en de activisten verbaal aanvielen, besloten die laatsten de politie te bellen.

De spanningen hielden aan en bereikten een hoogtepunt toen één van de werknemers van Deva Gold op een agressieve manier de telefoon afpakte waarmee één van de activisten het gebeuren aan het filmen was. De beelden van het gewelddadige incident kunnen bekeken worden op https://goo.gl/nqOy0U.

“Een bedrijf dat niets te verbergen heeft blokkeert geen activisten. Dit Canadese bedrijf hanteert pesttechnieken om de Roemeense burgers in het ongewisse te laten en intimideert zij die tegen de mijn en haar overmatige gebruik van cyanide zijn. Dit bedrijf is duidelijk vergeten dat Certej niet hun private speeltuin is en dat ze de wetten van het land moeten respecteren,” zegt Roxanne, één van de activisten die aanwezig was in Certej.

In Roemenië staat Deva Gold erom bekend de regels aan de laars te lappen. De ontdekking van illegale bouwwerken door Mining Watch in 2014 en de stopzetting van bouwwerken door een gerechtelijk besluit in 2016 zijn slechts twee voorbeelden.

De aktivisten ontsnapte het incident ongelukkig maar geschokt, en hebben sindsdien een officiële klacht bij de politie ingediend.


Bronnen

Http://miningwatch.ro/en/factsheet-certej/

Http://www.eldoradogold.com/assets/operations-and-projects/europe/pr

Http://miningwatch.ro/en/resource-grabbing-at-certej-first-release-maps/

Http://miningwatch.ro/en/romana-blocare-de-drum-si-intimidari-ca-n-filme-la-certej/

Http://miningwatch.ro/wp-content/uploads/2015/04/Investors-guide-to-the-Eldorado-Gold-Certej-mine-proposal-in-Romania-Final.pdf