PEP overhandigt brief aan Peruaanse ambassade


Het Plataforma Europa-Perú (PEP) en CIDSE, twee netwerken die samen 31 Europese ngo's vertegenwoordigen, schreven een brief aan de Peruaanse president Humala naar aanleiding van het conflict rond het Conga-project in de noordelijke regio Cajamarca. Vrijdag 9 december overhandigden CATAPA, 11.11.11 en Justice et Paix de brief tijdens een gesprek op de Peruaanse ambassade in Brussel.

Vorig weekend brak de dialoog tussen de regering en de leiders van de protesten af, nadat ze bijna een akkoord hadden bereikt. De leiders wilden de verschillende punten uit het akkoord eerst bespreken met hun achterban. Dat is de traditonele manier van besluitname binnen boeren- en andere sociale organisaties in de streek. De regering weigerde echter om de leiders daarvoor de tijd te geven. Daarop kondigde de president op maandag 5 december de noodtoestand af in vier provincies van de regio. 

Idelso Hernández, één van de boerenleiders, vertelde later deze week aan het persagentschap IPS: "We zijn bereid om het akkoord te tekenen als Yanacocha haar machinerie weghaalt uit de Conga-projectsite, want ze is een provocatie voor de boeren".

In de brief aan de president stelt het PEP volgende eisen in verband met het Conga-project:
1. Het opheffen van de noodtoestand en de heropstart van de dialoog en de onderhandelingen met de autoriteiten en leiders van Cajamarca.
2. De onmiddelijke opschorting van het project tot er een effectief en volledig antwoord is op alle bezorgdheden die in de brief worden uitgedrukt.
3. De herziening van het Milieu-Impactrapport, met deelname van nationale en internationale experts van het allerhoogste professionele niveau (volgens het akkoord van 4 december).
4. De opstart van de discussie over het Regionale Ontwikkelingsplan van Cajamarca (volgens het akkoord van 4 december).
5. De bescherming van de gezondheid, de mensenrechten en de belangen van de lokale bevolking als uitgangspunten nemen voor beslissingen over ontwikkeling van de regio.

Daarnaast stelt het PEP ook enkele algemene eisen met betrekking tot de bemiddeling van milieuconflicten, zoals de overdracht van de bevoegdheid over de revisie en goedkeuring van Milieu-Impactstudies van het Ministerie voor Energie en Mijnbouw naar het Ministerie voor Milieu.

De volledige brief vind je in bijlage.
CATAPA maakt deel uit van het PEP.

BijlageGrootte
Pronunciamiento CIDSE-PEP_conflicto social proyecto Conga_111208.pdf47.59 KB