Vrijdagavond, de langverwachte avond waarop CATAPA het podium zal delen met Manu Chao tijdens Manifiesta. Door hevige regenval wordt het concert echter uitgesteld wat we kort voor het concert te weten komen. Teleurgestelde gezichten. Gelukkig krijgen we snel te horen dat we een tweede kans krijgen op zaterdagavond, een golf van blijdschap gaat door ons heen! Zaterdagavond, Manu Chao’s concert zal starten om elf uur. Onze CATAPA delegatie wacht backstage. Zodra ze op het podium staan, gaan ze er helemaal voor.

 Manifiesta

Manifiesta

Charlotte gaat van wal: ‘Goeieavond iedereen, wij zijn CATAPA  en net zoals Manu Chao sluiten we ons aan bij de strijd van lokale boerengemeenschappen in het Globale Zuiden maar ook hier in Europa, die bedreigd worden door de sociale en ecologische impact van grootschalige mijnbouw. In Noord-Griekenland, in Skouries, bijvoorbeeld, moeten kilometers beschermd bos en de bevolking plaats maken voor een reusachtige koper en goudmijn. Hun bos verdwijnt en waterbronnen worden vervuild. Daarom SAVE SKOURIES! ‘Mijnbouw wordt gedreven door een onstilbare honger naar grondstoffen’, gaat Hanne verder. ‘Deze worden gebruikt voor de consumptie van laptops, gsm’s en juwelen in het Noorden maar vaak zijn het gemeenschappen elders die de gevolgen dragen. Hun omgeving wordt compleet vernield’Walter sluit onze oproep af in het Spaans: No puedemos comer el oro, no puedemos beber el oro. Preferimos al agua y la vida. Tiempo de cambiar! Terminemos con la explotación irresponsable de la tierra y sus recursos. Pueblos libres y autodeterminados!’ In koor eindigen Hanne, Walter en Charlotte: No a la mina, Si a la vida! La lucha sigue!’

 Hadrien Bourdon

Hadrien Bourdon

Na het concert overhandigt onze aanwezige delegatie een CATAPA t-shirt aan Manu Chao en wordt er trots met hem geposeerd voor een foto. Manu Chao komt op voor de rechten van lokale gemeenschappen in Latijns-Amerika en Europa wiens leefomgeving vervuild is door mijnbouw. Ook maakt hij deel uit van de No a la Mina-beweging.

 Charlotte Christiaens

Charlotte Christiaens

Zaterdag en zondag had je ook de kans om onze CATAPA-infostand te bezoeken, waar ook spullen van Putumayo, één van onze partnerorganisaties, werden aangeboden. Indien je onze infostand gemist hebt, kan je nog steeds terecht op onze webshop voor artisanaal gemaakte items en niets houd je tegen om CATAPA-lid te worden en mee te helpen aan onze strijd.

Dit weekend was voor CATAPA een onvergetelijke ervaring die we niet snel uit ons geheugen gewist zal worden!


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.