CATAPA's training weekend: Leren, simulatie en actie!

Op vrijdagavond 20 oktober verzamelde een betrokken groep deelnemers uit verschillende windstreken zich in het Vredeshuis te Gent. Het was tijd voor het CATAPA trainingsweekend. Tijdens verschillende colleges, discussies en workshops werd ingegaan op de gevolgen van mijnbouw, de relaties tussen de banken en mijnbouwbedrijven en de activiteiten van de verschillende werkgroepen van CATAPA. Daarnaast ervaarde de deelnemers tijdens een simulatiespel een heuse politieke discussie en werd er gezocht naar strategieën om een positieve verandering teweeg te brengen.
 

Simulatiespel

Op zaterdagochtend werd het Vredeshuis tijdelijk omgetoverd tot het Ecuadoriaanse El Cajas Biosphere Reserve, tevens een gewilde locatie voor een mijnbouwproject van de multinational Mayfield. Na een introductie van de case onder leiding van professor Marc Craps kropen verschillende groepjes tijdelijk in de huid van de lokale boerengemeenschap, een lokale NGO, de kamer van koophandel, de overheid en zelfs de CEO van het mijnbouwbedrijf. De verschillende actoren gingen vervolgens in discussie over referenda, mijnbouwbelasting, de impact van de mijn op het Biosphere Reserve en lokale ontwikkelingsprojecten. Ondanks dat alle partijen een ongekende drang hadden om de discussie tot een goed einde te brengen, lukte het hen niet om tot een compromis te komen waar alle partijen zich in konden vinden. Dat is uiteraard niet evident op één dag tijd. Wel zijn de deelnemers een stuk verder gekomen in het begrijpen van deze multi-actor conflicten, wat het doel van de sessie was.

De banken ontmanteld

‘s Avonds werd tijdens een lezing van FairFin duidelijk  hoe mijnbouwbedrijven aan de miljarden komen om hun projecten te financieren. Zo blijkt dat jaarlijks miljarden euro’s van de Belgische banken (dat wil zeggen; banken actief in België) richting de mijnbouwindustrie stromen. In de afgelopen 5 jaar gaat het om een totaal van 36 miljard euro voor de metaalmijnbouw. BNP Paribas bleek de grootste financierder te zijn. Naast de feiten en cijfers over de geldstromen van banken richting mijnbouwbedrijven gaf FairFin ook tips om banken te stimuleren hun investeringsbeleid aan te passen door bijvoorbeeld over te stappen naar een andere bank of je huidige bank door middel van mail te vragen om hun beleid aan te passen.

Tijd voor actie!        
Na het horen over de impact van mijnbouw en het investeringsbeleid van de banken werd het op zondagochtend tijd voor actie. Vredesactie kwam met de nodige inspiratie en er werd gediscussieerd over onder andere wanneer welke actiemiddelen legitiem en effectief zijn. Vervolgens werden enthousiasme, creativiteit en eerdere opgedane inspiratie al brainstormend omgezet tot concrete plannen voor een sensibiliseringsactie. Wordt vervolgd…

Naomi Geelen