Changemakers weekend: aan de slag voor positieve verandering

CATAPA Changemakers weekend
Op vrijdagavond verzamelde tientallen Catapistas zich in de bossen van de Hoge Rielen. Het bleef niet bij heerlijke boswandelingen, spannende kampvuurverhalen en spelletjes. Tijdens discussies, workshops en colleges werd ingegaan op onder andere de lokale gevolgen van mijnbouw en de relaties tussen mijnbouw en de ICT sector. De avond begon, na een soepje, empanadas en kennismaking, met een introductie over de sociale en milieu impact van mijnbouw.

In de dagen die volgende deelde zuidmedewerkers hun ervaringen van het leven en verzet rondom (geplande) mijnbouwprojecten. Zo werden de deelnemers meegenomen op een ‘tour’ langs verschillende mijnbouwprojecten rondom de stad Uyuni. Hier in de Boliviaanse Andes zorgen zowel opererende als gesloten mijnen voor vervuiling van de rivieren, gezondheidsproblemen en dragen bij aan het opdrogen van een van de grootste meren van het land. Naast de sociale en milieu impact van mijnbouw werd een interactief college besteed aan de vraag; wat zijn de beweegredenen van mensen werkzaam in de mijnbouwindustrie? Quotes van mijnwerkers en politici fungeerde als de leidraad van deze discussie.

ICT sector
Onze telefoons, laptops en computers zijn voor een deel gemaakt van mijnbouw afkomstige mineralen. Deelnemers werden het bos in gestuurd waar ze door middel van quizzen, verhalen en discussies meer te weten kwamen over de supply chain van hun telefoon. Hoe zijn de arbeidsomstandigheden in een telefoonfabriek eigenlijk? Welke mineralen zitten in een telefoon? En waar worden deze gewonnen? Vervolgens werd tijden een college ingegaan op het gebrek aan goed beleid op het gebied van ICT. Producten worden express geproduceerd met een korte levensduur, ICT wordt veel te weinig gerecycled en standaarden rondom arbeidsvoorwaarden, traceerbaarheid en repareerbaarheid zijn beperkt.  


Tijd voor verandering!
Deze problematiek roept om verandering! Daarom richtte het weekend zich niet enkel op de problematiek maar juist vooral op de oplossingen, alternatieven en manieren om de huidige stand van zaken te beïnvloeden. In Bolivia bijvoorbeeld, hebben veel huishoudens weer toegang tot schoon drinkwater gekregen door regenwater op te vangen. In Colombia hebben de inwoners van Cajamarca hun agrarische roeping weten veilig te stellen door de mijnbouwreus Anglogold Ashanti te verdrijven met een referendum. Daarnaast leerde we door middel van een interactieve workshop dat je laptop veel makkelijker te repareren is dan soms gedacht wordt. Met enkele simpele ingrepen en een paar tientjes kan hij zo weer een paar jaar mee.

Ook werd tijdens het weekend gewerkt aan de skills die nodig zijn om een positieve verandering te bewerkstelligen. Hoe kun je bijvoorbeeld een verhaal zo boeiend mogelijk overbrengen? Het weekend werd afgesloten met een uitgebreide actie trainingen vol inspiratie vanuit verschillende gevoerde acties. Al brainstormend werden acties bedacht verbeterd en geoefend. Catapistas lieten zich van hun creatiefste kant zien. Het beloofd niet enkel bij oefenen te blijven…