Vonnis spreekt milieubeschermers uit Sorochuco en Celendín vrij

Por Mirtha Vásquez

Vandaag, 28 maart, werd door de rechterlijke macht van Cajamarca het vonnis uitgesproken. Hierin worden 16 milieubeschermers uit Celendín en Sorochuco onschuldig verklaard. Ze werden beschuldigd van ontvoering, dwang en schennis van de nationale symbolen, waarvoor een celstraf van 33 jaar werd gevraagd.

Volgens het vonnis waren er geen geldige bewijzen voor de beschuldigingen en zou het bewijsmateriaal aangevoerd door het Openbaar Ministerie niet voldoende geweest zijn om het vermoeden van onschuld van de beschuldigden teniet te doen.

Dit vonnis maakt een einde aan een vier jaar durend juridisch proces dat deze milieubeschermers moesten ondergaan, nadat ze beschuldigd werden door het gemeentelijk bestuur van Celendín en Sorochuco. Het bestuur startte het proces als een vergelding voor de ondervragingen door hun bevolking omwille van hun positie in de Congazaak.

De leiders waren het eens met het gerecht en dankbaar voor de legale verdediging door GRUFIDES en andere mensenrechtenorganisaties. Dit nadat ze groot risico liepen op een gevangenisstraf omwille van feiten die zij niet gepleegd hadden.

Er werd van het Openbaar Ministerie een grotere verantwoordelijkheid gevraagd, aangezien dit proces het gevolg is van een beschuldiging opgesteld door het parket van Celendin, zonder enige fundamenten.

De leiders toonden eveneens solidariteit met andere milieubeschermers en ronderos die gelijkaardige processen meemaken. Ze kwamen uit voor het stoppen van de criminalisering van het sociaal protest in Peru.

Originele artikel: http://grufides.org/content/lectura-de-sentencia-que-absuelve-dirigentes-de-sorochuco-y-celend-n