Wanneer:
19/02/2021 @ 12:00 – 13:30
2021-02-19T12:00:00+01:00
2021-02-19T13:30:00+01:00
Waar:
Online
Kosten:
Gratis

Vooraanstaande deskundige en docent Federico Demaria breekt een lans voor de economische degrowth strategie, gevolgd door een paneldiscussie en een Q&A sessie met het publiek.

Registreer hier voor inschrijving

Samenvatting

Het niet-aflatende streven naar economische groei is karakteristiek voor de hedendaagse samenleving. Toch komt dit maar een minderheid ten goede en vereist het gigantische sociale en ecologische offers. Is er een haalbaar alternatief? Hoe kunnen we deze eindeloze zoektocht naar groei in productie en consumptie een halt toeroepen? Hoe kunnen we sociaal-ecologische omstandigheden garanderen die een waardevol leven bieden voor iedereen?

In dit boeiende boek pleiten de vooraanstaande experts Giorgos Kallis, Susan Paulson, Giacomo D’Alisa en Federico Demaria voor degrowth (ontgroei) – goed leven met minder door anders te leven, waarbij welzijn, rechtvaardigheid en duurzaamheid primeren. Op basis van nieuwe initiatieven en tradities over de hele wereld, brengen ze een ingrijpende visie op ontgroei. Ze stellen een beleid voor om werk en zorg, inkomen en investeringen op die manier vorm te geven dat uitbuiting en niet-duurzame praktijken worden voorkomen. Degrowth, zo stellen ze, kan worden bereikt door transformatieve strategieën die de samenleving in staat stelt gepland te vertragen zonder tegenspoed.

Verloop van de lezing

Inleiding tot het boek, de auteur en panelleden, gevolgd door een lezing van Federico Demaria waarbij hij de noodzaak van politieke implementatie en transformatie naar een degrowth-samenleving schetst. Na de lezing zal er een paneldiscussie plaatsvinden over enkele van de thema’s van het boek. Vervolgens kan het publiek vragen stellen.

De lezing zal plaatsvinden in het Engels.

Georganiseerd door CATAPAOikos en The Center for Sustainable Development Ghent University.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.