Evenementen

22/02/24 19u30 – 22u Ontmoetingsavond beleidsbeïnvloeding, Kortrijk Ontdek andere CATAPA activiteiten

Bekijk hier onze afgelopen acties

26.11.22

Black Friday: protest tegen ‘geplande veroudering’

Op Black Friday, het symbool van onze consumptiecultuur, organiseerden we samen met Nerdlab een actie tegen ‘geplande veroudering’ op de Kouter in Gent.

Door smartphones en laptops zo te ontwerpen en te produceren dat ze snel stuk gaan én moeilijk herstelbaar zijn, worden consumenten verplicht om een nieuw toestel te kopen. Geplande veroudering heet dat. Met de onthulling van een kunstinstallatie uit e-waste (elektronisch afval) in het kader van onze CTRL ALT DEL-campagne klaagden we die strategie aan. Lees hier verder.

19.05.22

Coming soon: een Repair Index in België

De federale regering zal, in het kader van het Federaal actieplan Circulaire Economie 2021-2024 over enkele jaren een Repair Index invoeren. Aan de hand van een verplichte score of Repair Index die op elektronische apparaten vermeld moet worden en die de repareerbaarheid van het product aangeeft, hoopt de regering de herstelbaarheid van deze producten te bevorderen. En zo een stapje te zetten richting een meer circulaire economie. Voor de concrete uitwerking van deze index wordt er belegd met stakeholders en CATAPA zit mee aan tafel. Lees hier verder.

28.04.2022

CATAPA Leuven in actie

CATAPA Leuven organiseerde een zeer inspirerend evenement op 28 april! Drie panelleden deelden hun inzichten over de thema’s geplande veroudering, circulaire economie en ‘nothing to waste’.
Wil je vrijwilliger worden bij CATAPA Leuven?
Stuur ons een mailtje – info [at] catapa.be

30.05.22

CATAPA verovert de Ghelamco Arena: GO CIRCULAR – STOP #EXPRESDEFECT.

Van 30 mei tot en met 5 juni vertoont de Ghelamco Arena in Gent voor een keer geen reclame van KAA Gent. Je kan er wel ‘GO Circular’ en ‘Stop #ExpresDefect’ lezen, slogans van onze CTRL ALT DEL-campagne. CATAPA vraagt met de actie aandacht voor het probleem van ‘geplande veroudering’. We willen de nood aan een circulair gebruik van elektronica beklemtonen en tevens de aanpak van de Europese Commissie in vraag stellen. De actie vindt tegelijkertijd met de ‘European Green Week’ plaats, waarin europolitici zich buigen over de EU Green Deal en het mogelijk maken van de Groene Transitie. Circulaire economie, nuluitstoot en biodiversiteit staan op de agenda, wat we toejuichen, maar alles kadert helaas binnen een ‘duurzame en transformatieve groeistrategie’. Het streven naar economische groei valt niet de rijmen met de grenzen van onze planeet. Lees hier verder.

12.03.22

Re-Connect Restart Party

Een Repair Café met allerlei interessante workshops en sessies, in Circuit in Antwerpen. Rosas & Mirtha waren er ook en spraken er over het #rechtoprepareren (the Right to Repair) en dat een meer circulaire manier om metalen te produceren en te consumeren belangrijk is om onze behoefte aan nieuw gewonnen grondstoffen te verminderen.

11.03.22

Lunch Meeting

Die dag zijn we met Stad Gent en onze sprekers van de Speakers Tour, Rosas & Mirtha, in dialoog gegaan. Terzelfdertijd vroegen we ook aan de schepen van Personeel, Facilitair Management en Internationale Solidariteit van Stad Gent, Hafsa El-Bazioui, om ons charter te onderteken.

22.04.22

Mechelen tekent als eerste stad ons CTRL ALT DEL charter!

In februari organiseerde de Mechelse afdeling van CATAPA een debat over (de)kolonisering. Naar aanleiding van dit debat engageerde de stad Mechelen zich om de CTRL ALT DEL campagne tegen geplande veroudering te steunen. Op 22 april, de ‘Dag van de Aarde’, werd het CTRL ALT DEL charter getekend door schepen Rina Rabau, Walter Andino (vrijwilliger CATAPA Mechelen) en staflid David Huylebroeck. Lees hier meer.

26.11.21

Anti-Black Friday Actie: Begrafenis van geplande veroudering in Gent

We haalden met deze actie zelfs de lokale pers!

“Rouwstoet trekt door Veldstraat om Black Friday te hekelen: “We nemen symbolisch afscheid van de geplande veroudering”

16.10.21

System changemakers bij EU-Commissie ter ere van #internationalrepairday

22.11.21

Bar Circular ter ere van #CircularMonday

Circulaire maandag was een groot succes! Diverse mensen kwamen naar onze Bar Circular om hun spullen een tweede leven te geven! ♻️

Wat kan je nog meer doen? Informeer jezelf en anderen

To watch

The Light Bulb Conspiracy

Bekijk

Why The Right To Repair Law Matters For Your Electronics

Bekijk

Planned Obsolescence, Perceived Obsolescence

Bekijk

To read

Het Zero Waste Project: GEPLANDE VEROUDERING: WAAROM JOUW PRODUCT OPZETTELIJK KAPOT GAAT

Lees hier

Boek “The Rare metals war: the dark side of clean energy and digital technologies” by Guillaume Pitron (trans. Bianca Jacobsohn)

Bekijk

To Follow

Volg de #RECHTOPREPAREREN campagne van Repair&Share (De Transformisten).

Recht Op Repareren

Volg de 10yearphone campaign van Repair & Share Europe.

10 year phone campaign

Share this:

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Laden...