Doe mee & Stop #ExpresDefect!

De Ctrl Alt Delete campagne wil geplande veroudering en dus #ExpresDefect een halt toeroepen. Het bewust ontwerpen van producten met een korte levensduur is niet verenigbaar met een rechtvaardige en milieuvriendelijke maatschappij. Wij willen dat politici hier een prioriteit van maken en met een duidelijke regelgeving op de proppen komen voor de producenten. ICT-producten die aan de basisbehoeften (repareerbaar & recycleerbaar) voldoen, daar gaat het om.

Doe mee met onze acties en help ons zo om #ExpresDefect te stoppen!

Hoe kan je helpen?

WORD EEN CATAPISTA
KLAAG EROP LOS
BEKEER JE GEMEENTE

Onderneem actie, verander het systeem, word een Catapista!

Word vrijwilliger

Voeg je bij Catapa, gebruik je stem om positieve verandering teweeg te brengen en help ons om de fouten van het systeem aan te pakken.

  • Kom naar onze activiteiten, workshops en lezingen.
    Voor meer, klik hier
  • Help met het schrijven van rapporten, blog posts en
    beleidsaanbevelingen.
  • Doe mee met publieke acties.
Word vrijwilliger

Doneer

Niet veel tijd maar wel zin om onze strijd te steunen? We kunnen ook altijd financiële hulp gebruiken.

Steun ons!

Klaag erop los

Welkom op het virtuele kerkhof van onze CTRL ALT DEL campagne

Geplande veroudering is een doelbewuste strategie van bedrijven om elektronische producten zodanig te maken dat ze vroegtijdig kapot gaan. Ze gaan #expresDefect. Daarom hebben wij een kerkhof gemaakt, zodat mensen kunnen zien hoe groot het probleem met onze elektronica is.

Zo krijg je printers die opeens stuk gaan, smartphones die gemiddeld al na 21 maanden kapot gaan, enzovoort. Omdat herstelling heel vaak niet kan, ben je bijna gedwongen om een nieuw toestel te kopen.

Heb jij een laptop of smartphone die het vroegtijdig begeven heeft?

Ter nagedachtenis van dit product kan je wat informatie achterlaten zodat het een waardige laatste rustplaats krijgt.

Met jouw informatie kunnen wij onze strijd tegen geplande veroudering beter voeren en bij onze beleidsmakers ijveren voor duurzamere producten! Alle info wordt conform de GDPR wetgeving verwerkt en niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

Van welk toestel heb je onlangs afscheid genomen?

Van

-

Tot

Je gegevens worden verstuurd...

Dank je voor jouw bijdrage! 🙏

Oeps, er ging iets fout... 😭

koper
tin
goud

smartphones

Daar zijn in totaal ertsen voor gewonnen, waarvan koper erts, tin erts en goud erts
koper
tin
goud

laptops

Daar zijn in totaal ertsen voor gewonnen, waarvan koper erts, tin erts en goud erts

De verloren grondstoffen


Onze ICT-toestellen zitten vol met metalen. Deze moeten ergens worden gemijnd. Toestellen worden weinig tot niet gerecycleerd, omdat het design van onze elektronica dat niet toelaat. Dat betekent dat die metalen verloren gaan, terwijl de impact van mijnbouw op mens en milieu gigantisch is.

In deze grafiek zie je hoeveel goud, tin en koper er te snel op ons kerkhof terecht gekomen is. Metalen die we nodig hebben voor allerlei toepassingen maar desondanks toch verspild worden. Ieder metaal wordt ook ontgonnen uit erts, oftewel metaalhoudende gesteenten en mineralen. Hier zie je hoeveel erts er uit de grond is gehaald voor de hoeveelheid metalen op dit kerkhof.

Wist je dat…
er voor 3 gram goud 1 ton gouderts nodig is?

Wist je dat…
Om zuiver goud van het gouderts te scheiden, is enorm veel water nodig: tot wel 50.000 liter.

Met diepe droefheid delen wij u mede dat, door oververhitting, in de bloei van zijn leven van ons is heengegaan:

Apple iphone

1999 - 2005

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Saepe omnis ducimus minus at odit qui iure consequuntur itaque.

Wij verzamelen jullie klachten en we zullen ze gebruiken om druk uit te oefenen op onze politici.

Merk: DELL

Na 4 jaar werkte mijn laptop niet meer. Uit schrik voor hoge herstelkosten besloot ik een goedkope nieuwe laptop te kopen, maar die ging nog veel minder lang mee. Later ben ik met mijn oude laptop wel naar een repair café geweest: toen bleek dat die nog perfect werkte. Enkel een klein tussenstuk van de oplader was stuk, en de hersteller had dat toevallig ter beschikking, dus zo had ik gratis een perfect werkende laptop.

(anoniem)

Merk: iphone

Mijn iphone begon af te takelen na 3 jaar. Af en toe zit hij vast en blijft hij hangen. Voorlopig gebruik ik hem zo verder, maar geen idee waar ik dit kan laten herstellen, dus waarschijnlijk koop ik dan binnenkort een nieuwe. De problemen zijn begonnen na een verplichte update.

(Laura)

Merk: ?

Onze printer ging al na enkele jaren stuk. Er moest een onderdeel vervangen worden, maar blijkbaar was dat component niet meer beschikbaar. Dus vandaar kon hij niet hersteld worden en moesten we een nieuwe aanschaffen.
Een technologische fout 🙁

(anoniem)

Bekeer je gemeente!

Overtuig je stad of gemeente om ons CTRL ALT DEL charter te ondertekenen! Zo krijgt onze campagne meer gewicht en strijd je er samen met ons voor om geplande veroudering en alle negatieve effecten die hieruit voortkomen tegen te gaan. 

Met het ondertekenen van het charter verbindt de stad of de gemeente zich er onder andere toe om zelf het ‘goede voorbeeld’ te geven door duurzame ICT aan te kopen en op een doordachte manier ICT in gebruik te nemen. Ook engageren ze zich ertoe dat de herstel- en maakeconomie in hun stad of gemeente een duw in de rug krijgt. 

Op deze pagina ontdek je welke steden en gemeenten reeds ondertekenden. 

Goesting om hiermee aan de slag te gaan? Contacteer ons via info [at] catapa.be) voor ondersteuning en handige tips!

Blijf op de hoogte van onze campagne

Ook helemaal klaar met geplande veroudering & bereid om te #ExpresDefect een halt toe te roepen?

Registreer hier

Nog meer?

Wat kan je nog meer doen? Doe mee met één van onze activiteiten!

Events & Meer

Share this:

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Laden...