De federale regering zal, in het kader van het Federaal actieplan Circulaire Economie 2021-2024 over enkele jaren een Repair Index invoeren. Aan de hand van een verplichte score of Repair Index die op elektronische apparaten vermeld moet worden en die de repareerbaarheid van het product aangeeft, hoopt de regering de herstelbaarheid van deze producten te bevorderen. En zo een stapje te zetten richting een meer circulaire economie. Voor de concrete uitwerking van deze index wordt er belegd met stakeholders en CATAPA zit mee aan tafel.

In het federaal actieplan kunnen we het volgende lezen: “Verschillende criteria zullen in deze index worden opgenomen, zoals de beschikbaarheid van reserveonderdelen die nodig zijn voor de goede werking van het product, de prijs ervan, de beschikbaarheid van herstelhandleidingen, het gemak van de reparatie (demontage, toegang tot onderdelen), enz. De regering wil de Repair Index later laten evolueren naar een duurzaamheidsindex, die ook robuustheid- en betrouwbaarheidscriteria bevat.

De regering werd geïnspireerd door Frankrijk, die begin 2021 reeds een Repair Index introduceerde. Hoewel deze index een belangrijke mijlpaal is voor de Right to Repair in Europa, zijn er een aantal beperkingen en uitdagingen. Repair & Share, de organisatie die ervoor zorgde dat de Repair Index op de agenda van onze regering kwam, stelde een document op met ‘lessons learned’ uit het Franse systeem met een heel aantal mooie aanbevelingen. Deze kan je hier vinden. Samen met Repair & Share en andere stakeholders zal CATAPA evoor zorgen dat de Belgische Repair Index niet dezelfde vergissingen begaat.

Een Repair Index of score is een belangrijke stap om de praktijk geplande veroudering de wereld uit te krijgen. Dat is de strategie die producenten van elektronica hanteren om producten doelbewust te ontwerpen zodat de toestellen minder lang meegaan. Een praktijk die veel kosten meedraagt, zowel voor de mens als voor de planeet. Met een Repair Index, en binnenkort ook een duurzaamheidsindex die nog breder gaat, zal het moeilijker zijn voor producenten van slechte kwaliteit aan de mens te brengen. Wij zijn is dus voorstander.

Het doorvoeren van een Repair Index is één van de eisen binnen onze CTRL ALT DEL campagne, waarin we onder andere de nadruk leggen op het belang van een onafhankelijk controlesysteem met voldoende budget. Met de transitie naar een duurzaamheidsindex hopen we ook dat aan onze andere eisen kan worden tegemoetgekomen. Die gaan onder andere over de recycleerbaarheid van elektronische apparaten.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.