Welkom op de begeleidende pagina voor de fototentoonstelling ‘Stop Mijnbouw = Stop #ExpresDefect’. Lees hier meer over de verhalen achter de foto’s en de artiesten.

Overzicht artiesten en foto’s

Mijnbouw in Peru
Simon Lenskens en Maxime Degroote

Fotograaf Simon Lenskens  (www.simonlenskens.com) trok voor CATAPA als stagiair naar Peru. Hieruit volgde een mooie fotoreportage en tentoonstelling in 2017. Ontdek veel meer informatie in de begeleidende folder

Maxime Degroote is Catapista en werkte ook voor CATAPA een jaar bij en met onze partner in Peru, GRUFIDES.  Ze maakte het portret van Rosas Duran Carrera. 

Rosas Duran Carrera is een milieuactivist uit de Condebamba-vallei in Cajamarca, Peru. Dit is een gebied en gemeenschap die bedreigd wordt door twee grootschalige mijnbouwprojecten – Michiquillay en Shahuindo. Rosas is lid van het Defensores y Defensoras netwerk, opgericht door GRUFIDES, en wijdt zijn leven aan het verdedigen van zijn land en zijn gemeenschap tegen de verwoestende impact van de mijnbouw. Leer meer over het verzet tegen mijnbouw in Peru.

BASURA Galería. (VUILNIS Galerie).
Dayana Corzo. 2023

Dayana Corzo is een eco-feministische activiste geboren in Bucaramanga, Colombia. Na zich zeven jaar lang als advocate, artieste en schrijfster in te zetten tegen mijnbouw multinationals werd ze gedwongen haar geboortestad te verlaten. Nu woont ze in België. Ook hier zoekt ze naar een nieuwe taal die haar in staat stelt om het extractivisme, de plunderingen en onteigeningen van land in het Globale Zuiden aan te klagen. 

Deze BASURA Galería wordt haar eerste fotografische tentoonstelling. Met deze reeks probeert ze met het publiek te converseren in een witte, academische kunststijl, al weet ze dat ze daarin steeds zal mislukken.

De reeks toont een het voor ons genormaliseerde, en dus onzichtbare, elektronisch afval in de straten van het Globale Noorden. We zijn vertrouwd met foto’s, video’s en luchtopnames van kilometers afval die verarmde en uitgebuite gebieden overspoelt. Heel weinig zien we beelden van waar zoveel afval echt vandaan komt. 

De foto’s in BASURA Galería zijn genomen in de straten van België en Nederland in 2023, met uitzondering van één foto die bij haar huis is genomen, “zelfportret van een klimaatactivist” noemde ze het. 

BASURA Galería zal een permanente en dynamische digitale tentoonstelling worden op haar artistiek Instagram profiel @aguapanela.be.  Ze hoopt bijdragen te krijgen van het wijde publiek. Ze moedigt iedereen aan om met hun camera’s en mobiele telefoons, die zo geprogrammeerd zijn om op een bepaald moment niet meer te dienen, andere apparaten te fotograferen die gemaakt zijn om op een bepaald moment te stoppen met functioneren. Zo tonen we dat dit walgelijke beleid waar producten gemaakt worden om stuk te gaan, werkt.

Dus als je iets ziet dat deel kan uitmaken van BASURA Galería, aarzel dan niet om de instagram accounts @aguapanela.be en @catapa_vzw te taggen.

Van mijnbouw tot e-waste: Stop #ExpresDefect
Camilla Del Fabro. 2022

Visuals die verschillende stadia van de ICT productieketen tonen: mijnbouw, productie, consumptie en e-waste. De beelden werden geselecteerd uit een stop-motion video animatie gemaakt voor de e-waste installatie van CATAPA. Met dit kunstwerk willen CATAPA en Camilla ons doen nadenken over de grote kost van geplande veroudering en onze wegwerpmaatschappij. 

Camillia, animator en grafisch kunstenares uit Italië, studeerde aan het KASK in Gent.  Haar grote passies zijn animatie, tekenen en drukwerk. Met haar kunst wil ze mensen de bestaande problemen in onze samenleving doen begrijpen en doen nadenken hoe het anders kan.  

Meer van Camilla Del Fabro op haar Instagram: @cami.delfa  of haar website: www.behance.net/CDFabro

Santa Claus says Stop #ExpresDefect! & The downside of consumer society
Brendan Brown. 2023

We gooien niet alleen massaal dingen weg omdat ze kapot zijn, maar ook omdat we steeds iets nieuws willen. Consumptie hoogdagen zoals Kerstmis, Sinterklaas, Black Friday, of advertenties in het algemeen, overtuigen ons dat wat we hebben niet meer voldoet. 

Elektronica zoals smartphones of computers zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar dit verhaal heeft een keerzijde:  mijnbouw die de natuur en mens ernstige schade toebrengt. 

Brendan Brown is een interdisciplinaire ontwerper uit Chicago. Hij focust op het vereenvoudigen van complexe technische systemen om zo naar beleidsverandering te bewegen. Hij engageert zich voor bewegingen (zoals CATAPA) die werken aan een broodnodige ‘culture of hope’ in donkere tijden.