Ben je benieuwd waar de metalen in je smartphone vandaan komen?

Wist je dat mijnbouw vaak mensenrechten schendt en vernietiging van het milieu teweegbrengt? Wil je meer kennis, vaardigheden en ervaring opdoen om bij te dragen aan een positieve verandering? Neem dan deel aan het changemaker-programma van CATAPA! Tijdens het programma leer je in detail over de ecologische en sociaal-economische impact van mijnbouw en verwerf je skills en strategieën rond activisme. Het hele jaar door krijg je inzicht in hoe een volksbeweging functioneert en hoe je acties en bewustmakingsactiviteiten kunt opzetten om verandering te creëren.

Wat is het changemaker-programma?

Het changemaker-programma werd ontworpen voor mensen die zich willen inzetten voor verandering en die zich bekommeren om het huidige globale systeem en de impact ervan op de mensen en de natuur. Als changemaker word je opgeleid en begeleid om op basis van je vaardigheden een actieve rol op te nemen binnen CATAPA.

Het programma maakt deel uit van CATAPA’s Make ICT Fair-project, waarbij we bewustzijn creëren voor de problemen in de ICT-industrie, met specifieke aandacht voor de mijnbouw.

 

Hoe ziet het programma eruit?

Het programma start in oktober met een trainingsweekend over de impact van de mijnbouw, de ICT-industrie en over hoe je best campagne voert. Het exacte programma verandert ieder jaar: hou onze activiteitenpagina dus zeker in gaten! Hierop volgt de uitwerking van een publieke actie. Daarna word je uitgenodigd om deel te nemen aan ons movement weekend op een interactieve manier te leren hoe onze organisatie verandering teweeg kan brengen. We stimuleren je om je vaardigheden om te zetten in actie: geef een workshop, organiseer een evenement rond bewustmaking, begeleid een internationale gastspreker tijdens de Open Min(e)d week in België … of vertel ons je eigen ideeën!

Eind juni nemen we je mee naar een internationale opleiding in het Verenigd Koninkrijk, georganiseerd door onze partner People & Planet, waar je je kennis kan verbreden, je activistische vaardigheden verder kan ontwikkelen en je ervaringen in een internationale groep kan delen.

Ben je overweldigd? Dat is helemaal niet nodig. Iedereen kan deelnemen op zijn eigen tempo. Tijdens het programma organiseren we follow-up momenten met de changemakers

 

Wie kan deelnemen?

Het changemaker-programma verwelkomt iedereen die:

  • geïnteresseerd is in thema’s rond mijnbouw, ICT-consumptie en -productie, mensenrechten, duurzame ontwikkeling, internationale solidariteit of verwante onderwerpen
  • leergierig is en zich wil engageren bij CATAPA
  • zich comfortabel voelt om in het Engels te communiceren

 

Hoe schrijf je je in?

Idealiter start het programma in oktober of tijdens de internationale opleiding op het einde van juni in het VK. Kan je niet wachten tot dan om je aan te sluiten? Neem een kijkje op Word vrijwilliger of kom eens af naar een van onze activiteiten.

Dit programma wordt georganiseerd met financiële steun van de Europese Unie. De inhoud van dit evenement valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van CATAPA en kan in geen geval worden beschouwd als een weerspiegeling van het standpunt van de Europese Unie.