BEWUST CONSUMEREN IN 6 STAPPEN

Goud in je laptop, zilver in je horloge, koper in elektriciteitskabels en aluminium in je frisdrankblikje: de wereldwijde vraag naar metalen stijgt exponentieel en dat gaat ten koste van mens en milieu. Dagelijks komen we in contact met producten die metalen bevatten, zonder stil te staan bij de impact ervan. Bovendien investeren mensen vaak onbewust in mijnbouw via bijvoorbeeld beleggingen of pensioenfondsen. Geen vervuilende metalen meer verbruiken is voorlopig praktisch onmogelijk, maar er zijn wel degelijk manieren om bewuster te consumeren.

Zie hier onze 6 stappen naar een bewuste en milieuvriendelijke manier van leven:

Reduce, Reuse, Repair, Recycle, Redesign en Reinvest!

Stap 1: Reduce

Consuminder of consumeer minder. Zo eenvoudig is het. Sta stil bij je toekomstige aankopen. Heb je wel écht dat nieuwe gadget of die laatste versie van een je favoriete smartphonemerk nodig? Waarom zou je een nieuw product kopen als je er nog één hebt dat werkt? Marketing zet consumenten aan om steeds het nieuwste model te kopen, software veroudert of er zit een barst in je scherm. Als je weet dat smartphones en andere ICT-toestellen vol waardevolle metalen (goud, koper, kobalt, nikkel …) zitten die ontgonnen worden met een negatieve impact op mens en milieu, zet een nieuwe aankoop wel aan tot denken. Onze boodschap is dus redelijk simpel: doe langer met je huidige producten en koop of verbruik niets dat je eigenlijk niet nodig hebt.

“The most sustainable phone is the one you already own.”

Of kies voor milieuvriendelijke alternatieven indien die voorradig zijn. In dat opzicht is een ring gemaakt uit hout of kokos alvast mooier dan een gouden exemplaar!

 

Stap 2: Reuse

Tweedehands of vintage is in. Niet alleen het gouden juweel van je oma kan je een hippe vintage look geven, voor ons geldt dat ook voor andere spullen die kostbare metalen bevatten, zoals elektronica! Verkoop of geef je smartphone weg als je deze niet meer gebruikt. Aan vrienden, familie of gewoon aan de kringloopwinkel. En als je echt een nieuwe nodig hebt? Koop refurbished! Refurbished smartphones of laptops zijn toestellen die al gebruikt zijn, maar die dan waar nodig hersteld en geüpgraded worden. Als je een refurbished toestel koopt, let er dan op dat je dit bij een bedrijf doet dat je minstens één jaar garantie biedt.

 

Stap 3: Repair

Do it yourself: herstel! Elektronische apparaten worden jammer genoeg vaak bewust ontworpen met een beperkte levensduur, een methode die de naam geplande veroudering kreeg. Kleine onderdelen van het apparaat begeven het dan na een tijdje, waardoor je het volledige apparaat niet meer kunt gebruiken, ook al werken andere onderdelen wel nog. Wil je er zelf mee aan de slag? Kijk op iFixit en zoek de handleiding en/of filmpje voor jouw specifiek toestel. Niet alle smartphones zijn even gemakkelijk om te repareren. Laptops zijn dit daarentegen meestal wél. Toch niet zo een doe-het-zelver? Ga dan langs met je elektronica en elektrische apparaten bij een Repair Café, of bij een lokale herstelwinkel.

 

Stap 4: Recycle

Urban mining ofwel, recycleer. Slechts 5% van de gsm’s en smartphones in België wordt gerecycleerd. Dat komt omdat het inzamelen ervan niet van een leien dakje verloopt. Iedereen heeft wel een bureaulade met oude gsm’s en opladers of een kapotte computer op zolder staan. Als je oude elektronica niet meer te herstellen valt, breng deze naar een Recupel-inzamelpunt. Recupel verwijdert al jouw gegevens en zorgt voor de correcte verwerking van het product. Indien we alle oude elektronische apparaten zouden kunnen verzamelen en de kostbare metalen correct zouden recycleren, dan zullen we minder nood hebben nieuwe ontginning en de daarbij horende vervuiling. Geen open-pit mijnbouw dus, maar urban mining: het ‘ontginnen’ van ons elektronisch afval of, in andere woorden, recyclage!

 

Stap 5: Redesign

Ben jij een geboren uitvinder of ingenieur? Gebruik dan jouw kennis om producten te ontwerpen die langer meegaan, gemakkelijk te herstellen of te hergebruiken zijn en weinig energie vragen om ze na gebruik te recycleren. En om het je wat minder moeilijk te maken: er zijn reeds interessante initiatieven op de markt die gestoeld zijn op dit principe en die je dus kan steunen. De Fairphone bijvoorbeeld, een modulaire smartphone die ontworpen is zodat hij langer meegaat en bovendien gemakkelijker hersteld kan worden. Wij hebben nog geen weet van modulaire laptops, maar er is wel groot verschil tussen verschillende soorten. Tegenwoordig heb je flinterdunne laptops waarin alle onderdelen aan elkaar vast gelijmd worden en dus moeilijk vervangbaar zijn. Let bij een nieuwe aankoop er dus op dat je toekomstige kapotte onderdelen makkelijk kan vervangen en je bij een klein mankement onderdelen gewoon kan vervangen in plaats van een nieuw toestel te moeten kopen.

 

Stap 6: Reinvest

Wist je dat zelfs je investeringen een impact kunnen hebben op het milieu? Commerciële banken promoten investeringsmogelijkheden in mijnbouwmultinationals bij klanten als één van de veiligste en interessantste investeringen. Belgische banken investeren miljarden in grote mijnbouwbedrijven en bijgevolg ook in hun schadelijke mijnbouwprojecten.

Wat kan jij hieraan doen?

    • Vraag of je bank in mijnbouw investeert en wat zij hieraan doen. Als klant verhoog je hierdoor de druk op je bank om duurzamer te investeren. Een voorbeeldbrief kan je hiervoor vinden op de Bankenwijzer.  Niet tevreden met het antwoord? Verander van bank!
    • Beleg je op de beurs? Investeer niet in mijnbouwprojecten, controleer aandelenpakketten bij je bank grondig voordat je deze aankoopt.
    • Beleg in duurzame alternatieven.