Mobile Social Congress

Slavernij 2.0: van mijn tot stort…

Aäron De Fruyt, 24 februari 2019

  • 26 en 27 februari gaat in Pati Manning (Barcelona) de Mobile Social Congress door, parallel met de wereldbekende tentoonstelling “Mobile World Congress”.
  • Internationale sprekers werpen een licht op de sociale en ecologische impact van de mobiele telefoonindustrie: van de mijn tot aan het stort.
  • De Belgische organisatie CATAPA is partner van organisator SETEM Catalunya.

Op 26 en en 27 februari gaat in Barcelona de Mobile Social Congress door. Niet toevallig wordt het parallel georganiseerd met het Mobile World Congress. Op de wereldbekende tentoonstelling Mobile World Congress worden innovatieve, technologische snufjes vanuit de mobiele telefoonindustrie tentoongesteld aan consumenten, producenten en investeerders. De nadruk tijdens dit evenement ligt op de technologische revoluties, met specifieke focus op consumeren en investeren. De enorme ecologische en sociale impact die de mobiele industrie met zich meebrengt wordt echter niet vermeld tijdens het MWC.  De Mobile Social Congress wil daar een antwoord op bieden. Sprekers van over de hele wereld zullen deelnemen en een licht werpen op de ecologische en sociale problematieken die aan de productie en consumptie van mobiele telefonie gepaard gaan.

Het thema van 2019 staat in het teken van Slavernij 2.0, van de mijn tot het stort. Je komt er meer te weten over de sociale en ecologische gevolgen van extractieve mijnbouw, de relatie tussen povere arbeidsomstandigheden en zelfmoord in de elektronische industrie, het belang van een ethisch en ecologisch publiek aankoopbeleid, alternatieven voor het herstellen en hergebruiken van elektronische toestellen enz. De Belgische organisatie CATAPA, die al jaren opkomt tegen extractieve industrieën in Zuid-Amerika, Centraal- en Zuid-Europa, is partner van organisator SETEM Catalunya. CATAPA-coördinator Charlotte Christiaens zal één van de panelgesprekken modereren.

  • Charlotte Christiaens: “Terwijl het Mobile World Congress aan de gang is en duizenden kooplustigen uit de hele wereld aantrekt, vestigen wij de broodnodige aandacht op de lokale gemeenschappen die hun toegang tot drinkwater ontzegd werden en dagelijks gebukt gaan onder het zware juk van de impact van mijnbouw op hun leefgebied.”
  • Charlotte Christiaens: “Multinationals zwaaien de plak in onze hoogtechnologische wereld waar alles steeds sneller en efficiënter moet. De winstmarges zijn nog steeds torenhoog en toch is er naar eigen zeggen geen budget om minimale investeringen te doen om de milieu-impact te beperken of mijnbouwrampen te voorkomen. Zelfs voor eenvoudige beschermkledij voor arbeiders tijdens het gebruik van chemicaliën in het productieproces is er geen financiële ruimte.”

Meer informatie over de Mobile Social Congress vind je hier.

Het volledig uitgeschreven programma vind je hier.

Bekijk hier het nieuwe rapport: Living Under Risk (Report Chile)


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.