Kennisuitwisseling en solidariteit in het verzet tegen mijnbouw

Om de vier jaar ontmoeten de partners van CATAPA elkaar op het grondgebied van een van de partnerorganisaties tijdens een uitwisselingsweek. Het delen van kennis en strategieën over het voorkomen van mijnbouwprojecten en over het omgaan met de gevolgen van de aanwezigheid van mijnbouwbedrijven op hun land, versterkt de deelnemers. Ze vertrekken met een bredere geopolitieke kijk, nieuwe ideeën en mogelijke acties voor hun verzet en voor hun blijvende aanwezigheid in hun regio, gedeelde solidariteit voor de strijd tegen mijnbouw in de Andesregio en hernieuwde energie en inspiratie om hun strijd voort te zetten.

Steun onze partners!

Lees verder voor meer details over de bijeenkomst: de planning is al volop bezig, maar we hebben je steun nodig. De komende maanden wordt het programma afgerond en de logistiek geregeld. Om de transportkosten, het werk van onze gastorganisatie, de accommodatie en het eten te kunnen betalen, zijn fondsen nodig. Om de bijeenkomst uit te voeren zoals gepland hebben we minimaal 10.000 euro nodig. We zijn daarom dankbaar voor alle mogelijke financiële steun en zijn actief op zoek naar sponsors.

De uitwisseling blijft niet steken in theorie, maar deelnemers delen concrete vaardigheden en instrumenten die hen hebben geholpen bij hun mobilisatie voor de bescherming van hun land en water. Deelnemers keren terug naar huis en delen mogelijke strategieën met hun achterban en gemeenschappen en implementeren de strategieën waar gewenst. De week is ook een ruimte waarin de gastorganisatie getuigt over hun grondgebied en gemeenschap en steun krijgt van deelnemers voor hun verzet en hun gekozen manier van leven.

Ten slotte biedt de week de partners de gelegenheid om hun samenwerking met CATAPA in levende lijve te evalueren en biedt het voldoende mogelijkheden om de banden tussen CATAPA en de partners aan te halen, wat noodzakelijk is aangezien de dagelijkse acties en gesprekken online plaatsvinden.

Omdat we geloven in de toegevoegde waarde van eerdere edities en deze bijeenkomst zien als een van de essentiële manieren om te bereiken dat gemeenschappen tegen 2030 manieren hebben om mijnbouw te stoppen (een van de strategische uitkomsten van CATAPA), plannen we de zesde editie van deze uitwisselingsweek in het najaar van 2023 in Ecuador.

Herfst 2023: Right To Say No bijeenkomst

Tijdens de uitwisselingsweek van 2023 richten we ons op het recht om ‘nee’ te zeggen in de Andes-regio. CATAPA verdedigt het Recht om Nee te Zeggen omdat we geloven dat gemeenschappen het recht hebben om Nee te zeggen tegen mijnbouwprojecten en dat dit recht gerespecteerd en beschermd moet worden. Helaas wordt dit recht van gemeenschappen vaak ontkend en geschonden: lokale gemeenschappen worden niet geraadpleegd, hun beslissingen worden niet gerespecteerd. Sterker nog: door zich uit te spreken lopen milieuactivisten gevaar. Onze partners oefenen hun recht om ‘nee’ te zeggen elke dag uit in hun kernactiviteiten. Ze doen dit op verschillende manieren, zoals mobilisaties, bezettingen, protesten, juridische claims, volksraadplegingen en nog veel meer. De ongeremde consumptie van elektronica, de groene transitie en individuele elektrische mobiliteit zorgen elke dag voor meer druk op, en schenden het recht om ‘nee’ te zeggen van onze partners en andere gemeenschappen die getroffen worden door mijnbouwprojecten.

Het recht om nee te zeggen is altijd gebonden aan een ‘ja’. Wij, samen met vele andere bewegingen en burgers, zeggen ‘ja’ tegen een andere manier om onze samenleving te organiseren. Onze partners vechten voor de bescherming van reeds bestaande initiatieven en tradities die mensen en hun omgeving op de eerste plaats zetten en werken aan de ondersteuning van nieuwe acties die de bloeiende duurzaamheid van hun gemeenschappen op hun land garanderen. CATAPA deelt met haar partners de strijd voor het recht om ‘nee’ te zeggen en heeft met elke partnerorganisatie specifieke werklijnen voor de komende jaren. Deze werklijnen zullen worden gedeeld en versterkt tijdens de bijeenkomst.

Een concreet resultaat van de bijeenkomst is de ontwikkeling van de recht om ‘nee’ te zeggen Andes toolbox die gebruikt kan worden door de deelnemende gemeenschappen en gedeeld kan worden door anderen in de regio.

Programma, deelnemers en locatie

Het programma van de bijeenkomst wordt samen met de deelnemers samengesteld op basis van de behoeften en wensen van de partners en de feedback van de laatste uitwisseling. De uitwisseling bestaat uit drie lagen van deelnemers: De eerste laag bestaat uit de vertegenwoordigers van de partners van CATAPA en de vertegenwoordigers van CATAPA, de tweede laag bestaat uit een klein aantal deelnemers uit getroffen gemeenschappen die geen partners zijn van CATAPA maar wel specifieke kennis en vaardigheden hebben die ze willen delen, de derde laag zijn Catapistas in België die niet fysiek aanwezig zullen zijn maar digitaal/simultaan zullen deelnemen aan de bijeenkomst. Een groot deel van het programma wordt ook mede geleid door de gastorganisatie Red de Jóvenes del Chocó Andino die als geen ander de locatie en plaatsen die bezocht moeten worden kent.

De bijeenkomst vindt plaats in Ecuador, in de regio van de Chocó Andino. In augustus van dit jaar zal daar een bindend volksreferendum plaatsvinden om de regio mijnbouwvrij te stemmen. Het is een enorme inspanning geweest van lokale organisaties om dit voor elkaar te krijgen, waarbij onze partnerorganisaties in Ecuador een grote rol hebben gespeeld. Hopelijk vindt de bijeenkomst plaats in een regio die vrij is van mijnbouw en zo niet, dan in een regio die internationale steun hard nodig heeft om hun strijd tegen mijnbouw voort te zetten.

De bijeenkomst als een netwerk en onderdeel van een wereldwijde beweging

De bijeenkomst eindigt niet op de laatste dag van de uitwisselingsweek. De deelnemers zullen hun gedeelde doelen, acties en oproepen tot solidariteit opvolgen via een Right To Say No Andes netwerk dat tweemaandelijks online bijeen zal komen en in een volgende ontmoeting opnieuw zal samenkomen op een verzetslocatie. Deze ontmoeting en het netwerk zijn verbonden met een wereldwijd web van strijd tegen mijnbouw. Er zal een directe informatie- en actieoverdracht zijn naar het internationale Yes to Life No to Mining Network en het Thematic Social Forum on Mining and Extractivsm, waarbij deelnemers aanwezig zullen zijn die deze netwerken vertegenwoordigen.