Persbericht : Solidariteitscampagne met Colombia 28/03/2017
Overweldigende overwinning voor milieubeschermers in Colombia.
98% van de inwoners van Cajamarca stemmen tegen het Colosa AngloGold Ashanti project voor een open goudmijn.
De volksraadpleging die op 26 maart 2017 in Cajamarca werd gehouden resulteerde in een ware aardverschuiving als resultaat met 98% tegen de mijnactiviteiten in de gemeente. (Bron: Registraduria Nacional.*1)
Cajamarca is de locatie van het open goudmijn project La Colosa, het vlaggenschip van AngloGold Ashanti en momenteel in exploratiefase. La Colosa wordt door AngloGold Ashanti opgehemeld als een van de grootste mijnen in de wereld. De uitkomst van het referendum werpt echter een donkere schaduw over het controversiële project. Het referendum kwam er na talrijke obstakels en juridische krachtmetingen en volgt op welhaast een decennium van massamobilisaties. In juni van vorig jaar trokken meer dan 100.000 mensen de straat op in verscheidene delen van de provincie Tolima om hun weerstand tegen AngloGold Ashanti te uiten. (Bron: El Espectador.)
AngloGold Ashanti schrijft het resultaat van de volksraadpleging toe aan een “verkeerd gevoerd debat over mijnbouw in Colombia.” Dit ondanks het feit dat AngloGold Ashanti het La Colosa project de voorbije tien jaar gepromoot heeft met campagnes via de massamedia en grote investeringen in de gemeente Cajamarca.
Als we ons baseren op een investering van 900 miljoen dollar in Colombia sinds 2006 (Bron: Reuters.) toont het resultaat dat het AngloGold Ashanti niet gelukt is om zich van lokale steun te verzekeren om verder te gaan met het La Colosa open goudmijnproject in Cajamarca, Tolima.
Wat is een volksraadpleging ?
Volgens Artikel 8 van Wet 134 van 1994 is de volksraadpleging een mechanisme waardoor een algemene vraag van lokaal, regionaal of nationaal belang ter overweging voorgelegd wordt aan het kiespubliek door resp. de president, gouverneur of burgemeester. Het resultaat van de volksraadpleging is wettelijk bindend.
Rechtsgeldigheid van de volksraadpleging van Cajamarca.
- Volgens de mensenrechtenadvocaten van Dejusticia is de gemeenteraad nu verplicht om de resultaten van de stemming op te leggen en mijnbouw te bannen in Cajamarca.
- Het Ministerie voor Mijnbouw heeft de geldigheid van het referendum gecontesteerd, en claimt dat de volksraadpleging in Cajamarca niet retroactief geldt voor bestaande projecten.
- Het Grondwettelijk Hof en de Staatsraad hebben echter voordien duidelijk gesteld dat mijnconcessies en milieuvergunningen geen verworven rechten vormen en dat ze vatbaar zijn voor veranderingen in de toekomst. (punt 9 en 10 van de verklaring van Dejusticia.)
Er moet opgemerkt worden dat het La Colosa project in de exploratiefase zit en momenteel geen milieuvergunning heeft. AngloGold Ashanti heeft in Cajamarca enkel mijnconcessies.
Vrede en Democratie.
Toen hij verwees naar het recent ondertekende vredesakkoord zei de vroegere Milieuminister, Manuel Rodriguez: “vrede wordt opgebouwd vanuit de territoria. En een van de wegen om aan vrede te bouwen is om respect op te brengen voor de beslissing van mensen uit een gebied, in dit geval Cajamarca, over wat zij vinden dat de toekomst van hun gebied is.”
Voor Cajamarca “is het hun bestemming om een van de spilgebieden voor de landbouw in Colombia te blijven en blijkbaar is mijnbouw op grote schaal niet compatibel met deze roeping.” (Bron: Caracol Radio.)
Milieubeschermers in gevaar.
De volksraadpleging werd gehouden in een context waar milieuactivisten vermoord worden op een zorgwekkende schaal. Na de massamobilisaties van de voorbije juni in Tolima kregen het Milieucomité van Tolima en andere organisaties doodsbedreigingen.
Sinds 2016 zijn 120 gemeenschapsleiders vermoord in Colombia. (bron: Defensoria del Pueblo. *2) Volgens Global Witness is Colombia het derde gevaarlijkste land ter wereld voor milieubeschermers.
Andere volksraadplegingen in Colombia.
Drie andere gemeenten in Colombia hebben volksraadplegingen gehouden:
- In Cabrera, Cundinamarca, stemde 97% van de bevolking in februari tegen projecten voor hydro-elektriciteit of mijnbouw. (Bron: El Espectador.)
- In Piedras, Tolima, waar AngloGold Ashanti de Tailingsdam voor het La Colosa project wilde onderbrengen, stemde meer dan 99% van de bevolking in juli 2013 tegen mijnbouwgerelateerde activiteiten. (Bron: BBC.)
- In december van 2015 stemde 96% van de bevolking van Tauramena, Casanare, tegen de ontginning van petroleum. (Bron: El Espectador.)
In een groeiend aantal gemeenten zijn procedures bezig om volksraadplegingen te houden: Ibagué, Tolima; Monterey, Casanare; Pueblorrico, Antioquia; Pijao, Quindio.
Voor achtergrondinformatie over La Colosa, zie a.u.b. het rapport van de Solidariteitscampagne met Colombia: “La Colosa, (Kroniek van? Nvdv) een Aangekondigde Dood. »
Contactinformatie :
Voor meer informatie, contacteer: mining@colombiasolidarity.org.uk .
*1 : Registraduria Nacional : Nationale Dienst Bevolking : overheidsdienst – die ook lokaal bestaat – en die er voor zorgt dat de bevolking, die dikwijls ongeletterd is en zeer geïsoleerd leeft, geregistreerd wordt. Deze dienst speelt een belangrijke rol in vb. inentingscampagnes, verkiezingen, volksraadplegingen enz.
*2: Defensoria del Pueblo: overheidsorgaan voor de bescherming van de mensenrechten in Colombia.
Origineel artikel gedeeld door London Mining Network op 28 maart 2017.