Honderden boeren nemen deel aan een zesdaagse mars voor duurzame ontwikkeling


 

 

De voorzichtige onderhandelingen van eind oktober tussen de Peruaanse regering en de burgemeesters van de provincies Ayabaca, Pacaipampa en Carmen de la Frontera kenden helaas geen overtuigend vervolg. De eerste minister, Jorge Del Castillo, stapte prompt op toen de lokale burgemeesters vroegen het resultaat van de volksraadpleging in september te respecteren. Daar stemde een overweldigende meerderheid, 94%, tegen mijnbouw in hun regio. Maar toen dit resultaat op de agenda werd geplaatst tijdens het overleg op 2 december, werd de onderhandeling afgebroken. De burgemeesters herhaalden onmiddellijk hun bereidwilligheid tot dialoog, maar besloten eveneens om zich te organiseren om een krachtig signaal uit te sturen tijdens een nieuwe protestmars.

Op maandag 10 december werd in Ayabaca het startsein gegeven van deze mars. Enkele honderden boeren verzamelden om gezamenlijk naar de stad Piura te stappen. Bij hun aankomst zes dagen later, werd samen met duizenden mensen een manifestatie gehouden.
 

Deze mars zou het begin inluiden van een reeks vreedzame acties waarmee de boeren duidelijk vragen aan de Peruaanse regering de volksraadpleging van 16 september te respecteren. Ze willen ook andere gemeenschappen in Peru oproepen om zelf hun ontwikkelingsmodel kiezen.