When:
12/03/2019 @ 20:00 – 22:00
2019-03-12T20:00:00+01:00
2019-03-12T22:00:00+01:00
Where:
Studio Skoop
Sint-Annaplein 63
Gent 9000

Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. Een heleboel Gentse organisaties organiseren een maand lang tientallen activiteiten. In Studio Skoop kan u elke dinsdag van maart een film meepikken die aansluit binnen het thema van 2019: grondoorzaken van migratie.

Programma:
Dinsdag 5 maart, 20u00: HUMAN FLOW
Dinsdag 12 maart, 20u00: SAMUEL IN THE CLOUDS
Dinsdag 19 maart, 20u00: LA JAULA DEL ORO
Dinsdag 26 maart, 20u00: CITY OF GHOSTS

Elke film wordt verder toegelicht door een expert ter zake in een voor- of nabespreking. Hieronder staat naast een korte samenvatting van de film ook vermeld welke spreker de film zal duiden.

Prijs:
Algemeen tarief: 9,50 €
Reductie tarief: 7,50 €

Voor alle info over het programma van Belmundo 2019 kan u terecht op www.ookmijn.stad.gent/belmundo

Dit evenement is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Broederlijk Delen, Bos+, Masereelfonds, CATAPA vzw, Amnesty International Gent en Studio Skoop.

——————————————————————————————

HUMAN FLOW
5.03

Meer dan 65 miljoen mensen van over de hele wereld moesten gedwongen hun woning verlaten. Ze vluchtten van hongersnood, klimaatverandering en oorlog in de grootste volksverhuizing sinds de Tweede Wereldoorlog. ‘Human Flow’, een episch filmavontuur dat geleid wordt door de internationaal bejubelde kunstenaar Ai Weiwei, geeft deze massamigratie visueel heel krachtig weer. De documentaire heldert 2 dingen op: de onthutsende schaal van deze vluchtelingencrisis en de diepe menselijke impact.

De film volgt een reeks urgente menselijke verhalen en bestrijkt tijdens een betekenisvol jaar 23 landen: Afghanistan, Bangladesh, Frankrijk, Griekenland, Duitsland, Irak, Israël, Italië, Kenia, Mexico, en Turkije. ‘Human Flow’ toont hoe deze mensen wanhopig snakken naar veiligheid, onderdak en rechtvaardigheid.

Van overspoelde vluchtelingenkampen over risicovolle pogingen om de oceaan over te steken tot grenzen met prikkeldraad. Van ontwrichting en desillusie tot moed, volharding en adaptatie. Van de lokroep van de vele levens die achterbleven tot het onbekend potentieel van de toekomst. ‘Human Flow’ komt op een cruciaal moment: we hebben meer dan ooit tolerantie, medeleven en vertrouwen nodig.

——————————————————————————————

SAMUEL IN THE CLOUDS
12.03

In Bolivia zijn de gletsjers aan het smelten. Skiliftbediende Samuel kijkt uit een raam over het dak van de wereld. Generaties lang leefde en werkte zijn familie in de besneeuwde bergen, maar nu blijft de sneeuw weg. Terwijl wetenschappers onheilspellende veranderingen meten en bediscussiëren, eert Samuel de aloude berggeesten en hoopt hij dat de sneeuw in de toekomst weer terugkeert. In Samuel in the Clouds toont de Belgische filmmaker Pieter van Eecke met adembenemende beelden van het Boliviaanse Andesgebergte de consequenties van klimaatverandering voor de Zuid-Amerikaanse bevolking. Ook op 5.000 meter hoogte begint de wereld er anders uit te zien.

Voor deze film nodigen we de Boliviaanse Ruth Vilches Torrejón uit. Zij zal in een korte voorbespreking vertellen hoe Bolivianen door de impact van mijnbouw en klimaatverandering gedwongen worden om naar de stad te migreren.

——————————————————————————————

LA JAULA DEL ORO
19.03

In de sloppenwijken van Guatemala-stad dromen drie jongeren van een beter leven. Daarvoor moeten ze – illegaal – op een goederentrein Mexico doorkruisen. Wanneer het drietal een inheemse jongen ontmoet ontstaan er spanningen. Toch groeit er een band. Ze kunnen enkel de helse tocht naar de Verenigde Staten overleven als ze samen blijven. Regisseur Diego Quemada-Diez was cameraman bij Ken Loach en dat merk je. Met deze film gooide hij hoge ogen op de filmfestivals, en won hij in 2013 zelfs de prijs “Un certain talent” in Cannes. Een aanrader.

Vooraf is er een bespreking met Patricia Melendez (Pastoral de la Tierra, Diócesis de San Marcos, Guatemala).

——————————————————————————————

CITY OF GHOSTS
26.03

IS maakt gebruikt van moderne media om hun imago te cultiveren. Echte journalistiek is bijna niet mogelijk in de gebieden die zij controleren. City of Ghosts vertelt het verhaal van enkele studenten in Raqqa die unieke beelden vanuit het Kalifaat de wereld insturen, met gevaar voor eigen leven. De vrienden weten te ontsnappen en vluchten naar Duitsland, waar ze Matthew Heineman ontmoeten. Deze laatste legt hun levensverhaal vast en laat je voelen hoe het is om te zien hoe je leven wordt overgenomen door een vreemde, angstaanjagende macht.

Vooraf is er een bespreking met Brigitte Hermans (experte Midden-Oosten en Noord-Afrika).


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.