When:
14/03/2019 @ 19:30 – 22:00
2019-03-14T19:30:00+01:00
2019-03-14T22:00:00+01:00
Where:
Zebrastraat
Zebrastraat 32
Ghent 9000
Cost:
Free

Donderdag 14 maart, 19u30, Zebrastraat, Zebrastraat 32 bus 001, 9000 Gent. Inschrijven via info@mo.be. Organisatie: MO*, Zebrastraat, GONZ, Broederlijk Delen, Protos, Catapa en Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum.

Duurzame landbouw, niets zo essentieel voor het voortbestaan van mens en planeet. Water en grond, al even essentieel voor het welslagen van zo’n duurzaam landbouwproject.

Toegang tot deze twee natuurelementen is echter al te vaak geen evidentie voor boeren en boerinnen. Migratie en/of het afstappen van de landbouwactiviteit lijken de voor de hand liggende oplossingen.

Dit Mondiaal Café laat landbouwers uit Italië, Guatemala, Bolivia en België aan het woord die voor deze uitdagingen staan en die er een alternatief antwoord aan bieden. Ook over hoe wij in ons dagelijks leven kunnen bijdragen aan hún strijd.

Programma

Doe je virtuele boodschappen bij Superette Wa(l)ter van Protos, en kom te weten wat de impact van je aankopen is op de watervoorraden in het Zuiden!

Ga in gesprek met Elias Vlerick en Raf Verbeke, grondrechtenactivisten die tussenbeide kwamen in de zaak-Huts voor het recht op grond voor de boer en voor het patrimonium en het grondrecht van de stad Gent.

De (letterlijk) toxische mix van klimaatverandering, grootschalige quinoa-landbouw en vervuilende mijnbouwactiviteiten lag aan de basis van het uitdrogen van het Boliviaanse Poopó-meer en zo ook van de migratie van een groot deel van de lokale bevolking. Ruth Vilches vertelt hoe technisch werkloze vissers en landbouwers de strijd aanbonden tegen overheid en vervuilende multinationals.

Dirk De Muynck vertelt het verhaal van Libera terra. Deze Siciliaanse organisatie groepeert coöperatieve landbouwbedrijven op de voormalige geconfisqueerde maffia-eigendommen.

Van bezetter tot eigenaar: Miglia Rogelia Soto Mérida, een vrouw uit Colomba, Guatemala, vertelt over boeren die verlaten koffieplantages ‘bezetten’ en de strijd die ze voeren om die grond gezamenlijk te verwerven.

Praktisch

Donderdag 14 maart, 19u30, Zebrastraat, Zebrastraat 32 bus 001, 9000 Gent. Inschrijven via info@mo.be

Organisatie: MO*, Zebrastraat, GONZ, Broederlijk Delen, Protos, Catapa en Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.