We zijn verheugd met de overtuigende overwinningen van de volksreferenda in Ecuador. De consulta popular van afgelopen weekend over de toekomst van Chocó Andino en Yasuní draaide uit op een ingrijpende gebeurtenis. De inzet van lokale gemeenschappen en activisten leidde tot resultaten die een inspiratie kunnen zijn voor volksdemocratie en cultuur- en natuurbescherming in Zuid-Amerika en de rest van de wereld.
In een baanbrekende stemming koos de bevolking van Quito overweldigend voor de bescherming van de Chocó Andino tegen metaalmijnbouw – een gemiddelde van 68% over de vier vragen. Daardoor erkenden de mensen het belang van het Chocó Andino biosfeerreservaat – ook wel ‘de longen van Quito’ – voor het in stand houden van het leven in de hoofdstad en daarbuiten. De populariteit van de Quito Sin Minería-campagne toont het draagvlak voor een alternatieve visie op het gebied, gebaseerd op onderlinge afhankelijkheid, respect en leven in harmonie met de natuur door middel van een solidaire economie van agro-ecologie en ecotoerisme.
Het succes van het Yasuní-referendum, met 59% van de stemmen, is het resultaat van meer dan tien jaar strijd door organisaties en collectieven zoals de Yasunidos in drie regeringen om een volksraadpleging te houden over de bescherming van het nationale park tegen oliewinning.
Yasuní is een van de gebieden met de grootste biodiversiteit op aarde en is de thuis van de Waorani, maar ook van de Tagaeri en Taromenane – de laatste twee overgebleven inheemse bevolkingsgroepen die in vrijwillig isolement leven in Ecuador. Dankzij het resultaat van de consulta popular heeft Petroecuador een jaar de tijd om de oliewinning stop te zetten en het gebied te verlaten. Met deze overwinning effent het Ecuadoraanse volk het pad voor de verdediging van onze planeet tegen klimaatverandering, een pad dat we allemaal moeten volgen.
Beide volksraadplegingen stonden ontegensprekelijk in het teken van een alternatieve visie op de organisatie van de Ecuadoraanse samenleving en haar relatie tot de natuur. Het zou een vergissing zijn om te geloven dat de referenda enkel streden voor het democratische recht van het volk om ‘Nee’ te zeggen en extractivisme af te wijzen. In werkelijkheid vochten de campagnes ook voor hun recht om ‘Ja’ te zeggen tegen de Chocó Andino en Yasuní; om tradities, culturen, economieën te beschermen. Manieren van leven in harmonie met de natuur, die al lang bestonden voordat multinationals deze gebieden tegen de wil van gemeenschappen binnendringen met een voorstel van ‘ontwikkeling en vooruitgang’ dat niet in staat is om het leven in stand te houden.
Als CATAPA erkennen we dat de strijd om de Andes Chocó en Yasuní te beschermen niet eindigt met de resultaten van de volksraadplegingen. De regering van Guillermo Lasso moet haar grondwettelijke verplichtingen nakomen en de wil van het Ecuadoraanse volk respecteren door onmiddellijk de activiteiten in blok 43-ITT, Yasuní, stop te zetten. We steunen de verklaring van Yasunidos en zullen de situatie op de voet volgen.
We blijven waakzaam om ervoor te zorgen dat de wil van het Ecuadoraanse volk wordt gerespecteerd en verdedigd, en dat geen enkel mijnbouw- of oliebedrijf probeert de regio’s binnen te komen en de activiteiten te hervatten.