Met spijt delen wij het nieuws van de moord op Johan Ferney Aguilar González. Hij was een Colombiaanse milieuverdediger en de zoon van Wilder Antonio Aguilar Rodríguez , die een sociaal leider en milieuverdediger is in de gemeente Falan, Colombia.

Johan Ferney werd op 3 september vermoord, enkele uren na een openbare hoorzitting van het Nationaal Mijnbouwagentschap, waar hij en zijn vader samen met 700 anderen aanwezig waren. Tijdens de openbare hoorzitting deed zijn vader een publieke aanklacht tegen de doodsbedreigingen die hij had ontvangen omwille van hun verzet tegen het mijnbouwproject van Miranda Gold.

Deze tragische gebeurtenis is een directe aanval op degenen die onvermoeibaar hebben gestreden om hun rechten en hun land te verdedigen tegen de belangen van bedrijven die in de regio actief zijn. Deze misdaad is een bedreiging voor de milieu- en mensenrechtenverdedigers en een waarschuwing voor iedereen die zich verzet tegen de belangen van grote industriële belangen.

Samen met onze Colombiaanse partners eisen we gerechtigheid:

  • We eisen dat er een onpartijdig onderzoek wordt uitgevoerd naar deze misdaad, om te garanderen dat het geweld niet onvervolgd blijft.
  • We eisen dat de milieuautoriteiten, in het bijzonder het Nationaal Mijnbouwagentschap, alle mijnbouwactiviteiten stilleggen totdat er garanties zijn voor vrede en bescherming voor de hele gemeenschap.
  • We doen een dringend verzoek aan lokale, regionale en nationale autoriteiten om bescherming en beveiliging te bieden aan milieu- en mensenrechtenverdedigers die strijden voor de bescherming van hun omgeving.
  • We vragen de internationale gemeenschap om druk te zetten op de Colombiaanse overheid opdat ze de levens en persoonlijke integriteit beschermt van de leiders en gemeenschappen die zich verzetten om hun grondgebied te beschermen.
  • We eisen dat de mensenrechten worden gerespecteerd en dat degenen die zich inzetten voor de verdediging van hun gemeenschappen en het land dat hun toebehoort, veilig zijn.

CATAPA volgt de situatie rond Falan al een tijdje. Lees meer over Falan, waar mijnbouwmultinationals (waaronder Miranda Gold) de hele regio verkennen om hun grootschalige mijnbouwprojecten op te starten, terwijl milieuverdedigers in opstand komen om hun land te beschermen. Zoals beschreven in dit artikel met de nadruk op Falán, zijn doodsbedreigingen een veelvoorkomende praktijk die gebruikt wordt door mijnbouwmultinationals om een gemeenschap te dwingen zich te schikken naar hun plannen.

We zijn verontrust en bedroefd dat deze doodsbedreigingen gevolgd zijn door de daadwerkelijke moord op Johan Ferney. Door zijn dood lijden de mensen van Falan onder het enorme verlies van een familielid en lid van de gemeenschap. We denken aan hen en sturen hen veel sterkte toe.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.