Right to Say No Tour ’24
De Right To Say No Tour is terug. Dit jaar ontvangen we twee activisten, Carolina en Wilder, die strijden tegen mijnbouw in de regio Falan, Colombia. Kolonialisme maakt er een comeback – drie mijnbouwmultinationals exploreren het gebied op zoek naar edelmetalen. Als het aan hen ligt verandert het gebied in een verzameling levenloze open pit mijnen. Elk verzet wordt geconfronteerd met harde repressie. Deze bedrijven maken, gesteund door de lokale en nationale overheid, gebruik van intimidatie en geweld in een poging hun winsten veilig te stellen.
Carolina en Wilder komen naar België om te vertellen over hun strijd tegen de mijnbouw in Colombia en hoe strijden voor hun rechten gepaard gaat met het risico en de angst om geïntimideerd, gestigmatiseerd en vervolgd te worden. De Right to Say No Tour is bedoeld om mensen bewust te maken over dit onrecht en om een netwerk van steun te bieden aan milieuverdedigers, zodat ze, wanneer ze terugkeren, gewapend zijn met de nodige middelen om hun thuis te beschermen!
Lees je je graag in? Lees volgende artikels:
Moord op een milieuverdediger
De bedreigingen tegen Wilders familie duren voort
Hoe overtuig je een dorp ervan haar toekomst te vernietigen?
Falan: het dorp in Colombia waar het koloniale tijdperk blijft terugkeren
De sprekers
Carolina
Mijn naam is Carolina Monje en ik ben een landverdediger. Voor mij is deze plek niet alleen een geografische ruimte, maar ook een thuis die onze geschiedenis, cultuur en tradities omvat. Ik verdedig ons grondgebied omdat ik geloof in het het behoud van onze identiteit en de erfenis van onze voorouders. Mijn rol in het verdedigen van het grondgebied is veelzijdig. Ik werk niet alleen aan de bescherming van welzijn en duurzaamheid, maar ik kom ook op voor de rechten van onze gemeenschappen. Als activist neem ik de verantwoordelijkheid op me om de stem te zijn van degenen die niet gehoord worden en vecht ik voor het recht om “ja” te zeggen tegen een toekomst die onze behoeften en waarden respecteert.
Het recht om “ja” te zeggen betekent empowerment voor onze gemeenschap.
Ik wil niet alleen behouden wat we hebben, maar er ook voor zorgen dat we de mogelijkheid krijgen om over ons eigen lot te beslissen. Ik geloof in zelfbeschikking en het belang om de hoofdrolspelers van onze eigen geschiedenis te zijn. Samenwerking met activisten van internationale organisaties is cruciaal in onze strijd. Hun steun kan bijdragen aan middelen, zichtbaarheid en diplomatieke druk om onze positie te versterken. Samen kunnen we allianties bouwen die de gemeenschappelijke uitdagingen waar we voor staan aanpakken.
Als ik naar de toekomst van ons land kijk, zie ik uitdagingen, maar ook mogelijkheden voor positieve verandering. Ik geloof in het vermogen van de gemeenschap en van activisten en voorvechters om zinvolle veranderingen teweeg te brengen. Met de voortdurende steun van internationale organisaties en wereldwijde bewustwording zie ik een toekomst voor me waarin ons grondgebied/land tot bloei komt en zijn culturele en natuurlijke rijkdom voor toekomstige generaties wordt beschermd.
Don Wilder
Laatste afgelopen Evenementen
International Repair Day
Circuskerk Oud-Strijderlaan 1, GentOp het repaircafé van de Circusplaneet geven we onze trouwe elektronische apparaten een rituele begrafenis. Aan onze infostand leer je over geplande veroudering, haar sociale en ecologische impact in regio's rond mijnen, maar ook manieren
Read More
Klimaatcafé Destelbergen
Kollebloem Leenstraat 18, DestelbergenHeb je je ooit afgevraagd hoeveel metaalsoorten je smartphone bevat? Heb je ooit een nieuwe printer moeten kopen omdat er geen reserveonderdelen waren voor je oude? Krijg antwoorden op het Repair Café, 12 oktober. CATAPA
Read More
CATAPA’s Spring Weekend 😎
Puitvoetstraat 91 Bus A, 9100 Sint-Niklaas Puitvoetstraat 91 Bus A, Sint-NiklaasDe lente is begonnen, dus is het hoog tijd voor CATAPA's Spring Weekend! Het moment waarop jullie allemaal wachtten. Of je nu een ervaren vrijwilliger bent, of CATAPA nog maar net kent, pak je houden,
Read More