In ons vorig blogartikel kon je lezen waarom mijnbouw nooit ‘groen’ zal zijn of op een ‘verantwoorde’ manier kan worden uitgevoerd. Daarom moeten we de nood aan nieuw ontgonnen grondstoffen drastisch verminderen. We kunnen niet op dezelfde manier metalen en mineralen blijven ontginnen. We moeten een halt te roepen aan praktijken zoals geplande veroudering. Deze, in onze wegwerp samenleving vaak toegepaste praktijk, houdt in dat de industrie doelbewust producten ontwerpt met een beperkte levensduur, bijvoorbeeld door reparatie te bemoeilijken of onmogelijk te maken. Dit leidt tot enorme verspilling en verhoogt de nood aan nieuw ontgonnen grondstoffen.
Laten we ons een alternatieve toekomst voorstellen, een toekomst waarin niet-hernieuwbare grondstoffen in de bodem worden gehouden, waar ze thuishoren. Laten we onze beleidsmakers ervan overtuigen om in te zitten op circulariteit en geplande veroudering te stoppen!
Oplossingen en uitdagingen op EU-niveau
Op niveau van de Europese Unie bestaat er het Sustainable Products Initiative(SPI). Sommige onderdelen van het SPI zijn veelbelovend, waaronder de uitbreiding van minimumvereisten inzake ecologisch ontwerp tot het ‘breedste productassortiment’. De vereisten zullen betrekking hebben op productaspecten zoals repareerbaarheid, duurzaamheid en ecologische en CO2-voetafdruk.
De EU moet echter verder gaan dan dat. Duurzaamheid in het SPI is beperkt tot milieueffecten, zonder rekening te houden met de sociale dimensie. Producten die voldoen aan de voorgestelde criteria voor ecologisch ontwerp, maar die op het gebied van mensenrechten slecht scoren, zijn volgens de definitie van de Europese Commissie ‘duurzaam’. Het huidige voorstel is dus niet ambitieus genoeg. De Commissie wil slechts vier productreguleringen per jaar invoeren vanaf 2024. Ondanks het feit dat een kwart van de CO2 reductiedoelstellingen van 2020 gaan over het design en energieverbruik van producten, laten ecolabels en wetgeving betreffende deze zaken lang op zich wachten en is er een gebrek aan doeltreffende middelen.
Vlaanderen pionier?
Aangezien Vlaanderen zich in Europa profileert als koploper op het gebied van circulariteit, vinden wij dat de Vlaamse overheid het voortouw moet nemen om te pleiten voor sterke regelgeving voor circulaire ICT op Europees niveau. Herstelbaarheid, consumenten ondersteuning, controle en recycleerbaarheid zijn sterke mechanismen om dit te bereiken. Bekijk hier onze eisen aan de Vlaamse regering. Door deze te implementeren zou Vlaanderen een koploper zijn op het gebied van circulariteit in Europa en kunnen we duidelijke signalen geven aan onze Europese politici.
CTRL ALT DELETE, reset het systeem
Met onze Ctrl Alt Delete: Stop #ExpresDefect campagne pleit CATAPA voor strenge regels om ervoor te zorgen dat elektronische producten een ecologisch design krijgen, repareerbaar zijn en gemaakt worden om lang mee te gaan. Tachtig procent van de impact van de levenscyclus van een product zit immers in de ontwerpfase. CATAPA eist een CTRL ALT DELETE, een reset van het systeem:
CTRL – CONTROLE & transparantie op de productie van ICT
ALT – ALTERNATIEVE wetgeving die geplande veroudering aan banden legt
DELETE – DELETEN van de productie van toestellen met een te korte levensduur
Doe mee en Stop #ExpresDefect
Wil je zelf ook actie ondernemen?
Roep jouw gemeente op om het CTRL ALT DEL charter te ondertekenen. Zo krijgt onze campagne meer gewicht en vecht je samen met ons om geplande veroudering en al haar negatieve effecten tegen te gaan. Door het charter te ondertekenen, engageert jouw stad of gemeente zich om het ‘goede voorbeeld’ te geven door duurzame ICT aan te kopen en ICT op een doordachte manier te gebruiken. Ze engageren zich ook om de lokale herstel- en maakeconomie in hun stad of gemeente te stimuleren.
U kunt ook een klacht indienen over uw kapotte elektronische apparaten op onze website! De klachten zullen worden verzameld om de Vlaamse overheid en de EU te sensibiliseren en onder druk te zetten om een sterke regelgeving te implementeren.
Klaar om in actie te komen? Sluit je aan bij onze beweging of engageer je in één van de vermelde acties. Meer informatie daarover vind je hier.