Kandidaten voor het Europees Parlement spreken zich uit over ICT

Bij een bevraging van alle Nederlandstalige kandidaat EU-parlementariërs voor de komende verkiezingen, over welke stappen men op Europees niveau zal zetten om de toeleveringsketen van ICT producten (smartphone, laptops, etc.) te verduurzamen, kregen we alleen antwoorden van Groen-kandidaten Bart Staes en Petra De Sutter. De kandidaten van andere partijen reageerden niet op de gestelde vragen. Het toont dat er alvast nog heel wat werk aan de winkel is om politici te sensibiliseren over de negatieve impact van ICT en om actie te ondernemen.

Bart Staes en Petra De Sutter engageerden zich persoonlijk, indien ze verkozen worden, om hier werk van te maken als EU-parlementariër. Zij formuleerden het op deze manier:

“Schending van mensenrechten bij de ontginning van grondstoffen voor ICT-apparatuur is ontoelaatbaar! Er moet een bindend kader komen voor Europese bedrijven en -instellingen om de impact te minimaliseren, ook wat betreft het milieu!”

In deze PDF-bestanden – dit van Petra de Sutter en dit van Bart Staes – kan je hun volledige antwoorden op onze vragen terug vinden. Die vragen kaderen binnen ons Europees Make ICT Fair project dat als doel heeft om de volledige toeleveringsketen van ICT te verduurzamen. De Europese Unie en haar inwoners, wij dus, zijn één van de grootste consumenten van ICT wereldwijd en al die smartphones en laptops samen hebben een immense impact op mens en milieu. Er is dus dringend nood aan betere regelgeving om een duurzamere toeleveringsketen van ICT en alternatieven mogelijk te maken.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.