Power shift week

Myrah Vandermeulen, 04 juli 2018

Met zeven Catapistas vertrokken we woensdagochtend richting Manchester – om 6:00 in Gent-Sint-Pieters, 8:00 op de Eurostar, 11:00 op de bus naar Manchester … om rond 18u op een groot kampeerterrein tussen de bossen aan te komen. Daar werden we opgewacht door het ‘People & Planet’ team. People & Planet is een activistische studentenbeweging over heel het Verenigd Koninkrijk, die samenwerkt met Catapa in het ‘Make ICT Fair’- project. Zij organiseren jaarlijks een ‘Power Shift’: een week vol workshops over hoe je campagne kan voeren, en hoe we een verandering in het systeem kunnen brengen. We praatten over ‘What is Wrong with the World’ – vele dingen, zo blijkt steeds weer – en belangrijker; we leerden hoe we dit kunnen aanpakken via workshops over ‘Campaign Strategy’, ‘Building a Movement’, ‘Action Planning’, ‘Grassroots Organising’, ‘Going Viral on Social Media’, ‘Lobbying’ en nog veel meer. Een van de campagnes waar People & Planet al veel succes mee heeft geboekt, is de ‘Divestment Campaign’; door druk van hun studenten, investeren veel universiteiten niet meer in fossiele brandstoffen. Tegen eind 2018 wilt People & Planet bereiken dat 50% van de universiteiten in het Verenigd Koninkrijk ‘divesteert’.

Daarnaast wordt er ingezet op de schending van mensenrechten en de impact op het milieu bij ICT-producten. Ook CATAPA streeft in België mee om de negatieve globale impact van de elektronische industrie op gemeenschappen en arbeiders te verminderen, waarvoor we samenwerken met een groot aantal organisaties, zoals de monitoringorganisatie Electronics Watch, die samenwerkt met publieke instellingen om hun aankoopbeleid als hefboom te gebruiken om bedrijven op hun verantwoordelijkheid te wijzen. CATAPA’s expertise inzake mijnbouw vult dit aan, en zo wordt de hele productieketen geadresseerd. Op de Power Shift waren meer dan 100 studenten aanwezig; de meesten van het Verenigd Koninkrijk en Ierland, en ook een deel van Spanje (Catalonië), Bulgarije, Polen, Denemarken – en wij, de Belgen. Velen onder ons hadden ervaring met campagne voeren, en hadden resultaten geboekt. Alle verhalen en optimistische geesten werkten inspirerend.

Zoveel gemotiveerde en intelligente mensen samen zorgde voor een sterke groep. Hoop voor de toekomst! We zullen niet stil toekijken van de zijlijn wanneer dingen mislopen, dat is zeker. Wat veel indruk op mij maakte, was de nadruk op directe actie. Directe acties zijn acties zoals protesteren, blokkeren, bezetten … et cetera: een verstoring van de openbare orde. Vaak is dit de beste manier om aandacht te trekken van ‘het systeem’; o.a. onze overheden. Natuurlijk spelen hier ook privileges mee; in België en Engeland is het meer vanzelfsprekend om dit soort acties te voeren, omdat de politie minder snel gewelddadig zal optreden. In veel landen in het Globale Zuiden daarentegen – en zelfs binnen Europa, bijvoorbeeld in Spanje – zal de politie veel sneller ernstig geweld gebruiken, en lopen protesteerders gevaar. Net daarom is het onze verantwoordelijkheid om dit privilege goed te gebruiken, en onze stem te laten horen. De laatste dag van de Power Shift voerden we dan ook een actie. In het centrum van Manchester hielden we een protest aan de Samsung winkel. We beeldden de arbeiders uit, en hoe Samsung hen verbiedt vakbonden te vormen. We zongen en riepen: ‘Union Busting is Disgusting’, ‘Samsung – You’re on the Wrong Side of History’, ‘What Do We Want? Worker’s Rights! – When Do We Want It? Now!’. We trokken heel wat aandacht, en dat was het doel. De workshops, inspirerende verhalen en gemotiveerde groep hebben me veel hoop voor de toekomst gegeven, en vooral ook het gevoel dat we niet passief mogen zijn tegenover wat we als onrechtvaardig beschouwen. We hebben de kracht om onze stem te laten horen, en samen kunnen we heel wat bereiken. Let’s do this!


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: