Tijdens de academische week van dit jaar (van 23 februari tot 8 maart) hebben gastsprekers Nancy Fuentes León uit Peru en Roxana Pencea en Tudor Bradatan uit Roemenië in een reeks lezingen en evenementen hun ervaringen en kennis gedeeld. Over deze evenementen en lezingen hebben we een kort verslag gemaakt.

De ontginning van metalen, mineralen en petroleum en gas raakt zowat alle grote thema’s van de Noord-Zuidproblematiek zoals milieuvervuiling, klimaatproblematiek, waterschaarste, ontbossing, conflicten, corruptie, arbeidsomstandigheden, internationaal (afdwingbaar) recht, deregulering, schuldenlast en democratisering.

Máxima Acuña de Chaupe is een vrolijke boerin, haar lach is aanstekelijk, haar queso mantecoso onovertroffen. Ze is in de eerste plaats een toegewijde moeder en oma van een strijdvaardige plattelandsfamilie in de gemeenschap Sorochuco, in de Noordelijke Andes van Peru. Bij het grote publiek is ze echter vooral gekend voor haar strijd tegen het transnationale mijnbouwbedrijf Yanacocha en haar megalomane goudwinningsplannen waarvoor de familie kost wat kost lijkt te moeten wijken.

Speakers Tour 23 februari - 8 maart
Uitgedaagd door grondstoffenschaarste
Internationale steun voor Máxima Acuña de Chaupe en haar familie

Op 10 maart kwamen de getroffen visserscoöperatieven en de Uru's van Lago Poopó samen om hun ervaringen als vissers vroeger en nu uit te wisselen en de huidige catastrofale situatie te bespreken. Een dag vol emotionele en sterke getuigenissen... 

Dat het Poopó-meer vervuild is, weet ondertussen iedereen hier in Oruro. Maar dat het zo erg is, was toch even schrikken... De technische resultaten van het Programa Cuenca Poopó, met geld van de Europese Unie, werden op 6 maart gepresenteerd door ingenieur Carlos Huayta. Ook de richtlijnen voor de komende 5 jaar werden uit de doeken gedaan. 

100 dagen na de ramp in Oruro, waarbij zware metalen uit de nabij gelegen mijn in het water terecht zijn gekomen en hebben gezorgt voor massale vissensterfte, hebben de nabijgelegen gemeenschappen het nog steeds zwaar te verduren. Wat is er precies aan de hand en hoe moet het verder?