Tijdens de academische week van dit jaar (van 23 februari tot 8 maart) hebben gastsprekers Nancy Fuentes León uit Peru en Roxana Pencea en Tudor Bradatan uit Roemenië in een reeks lezingen en evenementen hun ervaringen en kennis gedeeld. Over deze evenementen en lezingen hebben we een kort verslag gemaakt.

Second Life @School is een nieuw educatief project voor het secundair onderwijs waarin leerlingen kennis maken met  de wereldwijde grondstoffenproblematiek. Het daagt leerkrachten uit om samen met hun leerlingen creatieve toepassingen en alternatieven te bedenken voor vergeten, kapotte of uit de mode geraakte spullen. Meer op www.second-life.be.

De ontginning van metalen, mineralen en petroleum en gas raakt zowat alle grote thema’s van de Noord-Zuidproblematiek zoals milieuvervuiling, klimaatproblematiek, waterschaarste, ontbossing, conflicten, corruptie, arbeidsomstandigheden, internationaal (afdwingbaar) recht, deregulering, schuldenlast en democratisering.

Speakers Tour 23 februari - 8 maart
Second Life@School daagt leerkrachten en leerlingen uit
Uitgedaagd door grondstoffenschaarste

Donderdag 30 april 2015 kwamen een tweeduizendtal manifestanten uit de regio Cajamarca samen bij het Perol meer om hun steun in de strijd ter verdediging van het water en in het verzet tegen het Conga project van mijnbouwbedrijf Yanacocha te herbevestigen.

27 april: de langverwachte 1e CUMBRE over het leven in en rond Lago Poopó. Meer dan 300 mensen (zowat het dubbele van het verwachte aantal aanwezigen) verzamelen zich ’s morgens in de hal van de Universidad Técnica de Oruro. De aanwezigen komen uit La Paz, Cochabamba, Potosi, Zwitserland, Duitsland, maar bovenal uit Oruro zelf. De overgrote meerderheid bestaat uit gemeenschappen, die in grote aantallen uit hun dorpen rond het meer afgereisd zijn naar de stad, met hoge verwachtingen op een betere levenskwaliteit in hun dorpen na de Cumbre... Het relatieve belang van de dag voor eenieder in de zaal uitte zich dan ook in het feit dat niemand de zaal verliet tot het absolute einde van de Cumbre; een opmerkelijke tegenstelling met verschillende soortgelijke events in het verleden…

Spain’s government is now supporting plans to use the controversial gas extraction method