Tijdens de academische week van dit jaar (van 23 februari tot 8 maart) zullen gastsprekers Nancy Fuentes León uit Peru en Roxana Pencea en Tudor Bradatan uit Romania in een reeks lezingen en evenementen hun ervaringen en kennis delen.

De ontginning van metalen, mineralen en petroleum en gas raakt zowat alle grote thema’s van de Noord-Zuidproblematiek zoals milieuvervuiling, klimaatproblematiek, waterschaarste, ontbossing, conflicten, corruptie, arbeidsomstandigheden, internationaal (afdwingbaar) recht, deregulering, schuldenlast en democratisering.

Máxima Acuña de Chaupe is een vrolijke boerin, haar lach is aanstekelijk, haar queso mantecoso onovertroffen. Ze is in de eerste plaats een toegewijde moeder en oma van een strijdvaardige plattelandsfamilie in de gemeenschap Sorochuco, in de Noordelijke Andes van Peru. Bij het grote publiek is ze echter vooral gekend voor haar strijd tegen het transnationale mijnbouwbedrijf Yanacocha en haar megalomane goudwinningsplannen waarvoor de familie kost wat kost lijkt te moeten wijken.

Speakers Tour 23 februari - 8 maart
Uitgedaagd door grondstoffenschaarste
Internationale steun voor Máxima Acuña de Chaupe en haar familie

De rechtszaak werd aangespannen tegen het gemeentebestuur ...

De feiten keren terug tot 2012 toen de gouverneur van Sorochuco activisten uit Celendín van gijzeling beschuldigde. De procureur van Celendín vraag 35 jaar gevangenis voor elk van de verdachten.

Latijns-Amerika's grootste goudontginner verloor in december een rechtszaak over een terrein bij de meren van Conga...