30 studenten KMO Management van de Karel de Grote hogeschool (KdG) reisden in maart naar Noord-Spanje onder begeleiding van CATAPA.

Het werd een reis van een weekdoorheen het Baskenland, Cantabrië, Asturië en Castilië & León op zoek naar alternatieve en vernieuwende bedrijven. Een KMO-experience met natuurlijk ook de nodige ontspanning!

De studenten waren te gast bij een heleboel bedrijven waar ideeën uitgewisseld konden worden en twijfels werden opgelost. We werden hartelijk ontvangen door onder anderen Coop57, Grupo Init en Mondragón Corporatie.

Boinás goudmijn in Asturias

Op donderdag 23 maart trotseerden ze de sneeuw voor een bezoek aan Boinás. Het vroegere gehucht El Valle is vandaag de dag omgetoverd tot een grote open put. Het gaat over een goudmijn van OROvalle España, wat eigenlijk een filiaal is van de Canadese mijnbouwmultinational Orvana.

De studenten kregen uitleg over de nog actieve goudmijn samen met collega’s van de NGO Ecologistas en Acción en het burgerplatform ORO NO. Toegang tot de mijn kregen ze helaas niet. Deze mijnbouwgiganten zijn blijkbaar niet echt opgezet met pottenkijkers.

Men leerde waarom juist op deze plek goud te vinden is en waarom het bedrijf er alles aan zou doen om hier al sinds 1995 actief te kunnen blijven. Maar ook stellen we vast dat de beloofde herbestemming als ‘natuurpark met een mooi bergmeer’ in de jaren 2000 nooit is nagekomen. Momenteel wordt enkel nog ondergronds ontgonnen op deze site en is de open-pit (dagbouw) fase stopgezet. Het beloofde meer wordt nu opgevuld met het toxische ertsafval van de ondergrondse mijn.

Goudontginning door de Romeinen

De dag nadien, brachten de studenten een bezoek aan Las Médulas. Een prachtig landschap, gecreëerd door de mens! Het is een goudmijn uit de tijd van de Romeinen. Er zijn relatief lage concentraties aan goud aanwezig in dit conglomeraat, maar de Romeinen waren al in staat om er ca. 2.000 ton goud te ontginnen. Ze deden dit volgens de ‘Ruina Montium’-techniek: het graven van galerijen en het vervolgens snel laten vollopen met water. Het gesteente barst vervolgens door de druk van het water.

Hoewel er op deze plek volgens de experts geen kwik gebruikt werd voor de ontginning, is de bodem en de rivier Sil nog steeds aangezuurd. Waar ooit ertstafval achterbleef, ligt nu het pad dat we volgen als het we het dorp Las Médulas binnen rijden.

Jullie waren een geweldig team!


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.