De Stop #ExpresDefect-campagne heeft een druk najaar achter de rug. Er werden van lokaal tot Europees niveau beleidsoverwinningen geboekt, er waren een hoop leuke evenementen en er zit nog een hoop in de pijplijn. Lees er hieronder alles over!

Goed “reparatie” nieuws op EU-niveau!

Het Europees Parlement heeft gestemd voor ons recht op reparatie! Een nieuw wetsvoorstel pakt exorbitante reparatiekosten aan door een transparante prijsstelling voor reserveonderdelen af te dwingen. Aan de andere kant wil het voorstel een open reparatie-economie stimuleren en onrechtvaardige anti-reparatiepraktijken van fabrikanten, zoals geplande veroudering, aanpakken. Lees meer over deze overwinning voor het recht op reparatie. 

CATAPA updates in West-Vlaanderen!

Tijdens de laatste maanden van 2023 was CATAPA’s Stop #ExpresDefect campagne bijzonder aanwezig in West-Vlaanderen. We organiseerden evenementen, meetings en presentaties om awareness te creëren en onze CATAPA-gemeenschap te laten groeien in West-Vlaanderen. We wilden zoveel mogelijk mensen overtuigen van de noodzaak om te stoppen met mijnbouw, te stoppen met #ExpresDefect aka geplande veroudering en te beginnen met degrowth. Lees er hier alles over:

Blauw, roze en geel werden de nieuwe herfstkleuren tijdens Klimaduro

CATAPA was een van de organisaties die betrokken was bij Klimaduro, de West-Vlaamse klimaat- en duurzaamheidsweek. Als onderdeel van deze week maakten we een fototentoonstelling over mijnbouw, e-waste, geplande veroudering en overconsumptie. Bovendien gaf een Catapista een toespraak over deze onderwerpen op de openingsreceptie. De foto-expo benadrukte de alomtegenwoordigheid van  e-waste in ons dagelijks leven. Dit omdat fabrikanten de levensduur van hun eigen producten saboteren.

Mocht je de expo gemist hebben, bekijk dan hier een aantal van de tentoongestelde foto’s. Een dikke merci aan Brendan, Camilla en Dayana voor hun deelname aan de fototentoonstelling! 

Dayana’s project loopt nog en staat open voor deelname, dus aarzel niet om inhoud toe te voegen door @aguapanela.be en @catapa_vzw te taggen op Instagram.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by @aguapanela.be

Catapista’s namen deel aan verschillende Repair cafés, niet alleen om objecten te repareren – een brandalarm, een gamepad, een koptelefoon – maar ook om in contact te komen met locals en te discussiëren over geplande veroudering, de noodzaak van toegankelijke en betaalbare reparatie en de Stop #ExpresDefect campagne. 

 

We hebben zelfs een leuke quiz gemaakt! Wat weet jij over mijnbouw, geplande veroudering, e-waste en reparatie-initiatieven? Nodig CATAPA uit om samen de quiz te organiseren op je eigen evenement.

Stop #ExpresDefect ging zelfs nóg verder. We namen onze banners en infostand mee naar een aantal evenementen en lieten een nieuw publiek kennismaken met onze blauwe-roze-gele campagne!

Zo waren er van 17 tot 24 november ook CATAPA/BOS+ banners over mijnbouw, ontbossing, e-waste en circulaire economie te zien in de VIVES Hogeschool in Kortrijk. De docenten zullen onze quiz later dit jaar gebruiken!

Eind november namen we deel aan Avansa’s evenement in Kortrijk, “Op de bank met Nick Meynen”. Onze geweldige Catapista, Nóra Katona, vertegenwoordigde ons in de discussie met Meynen (EEB) en André Watteyne (KU Leuven) over hoe degrowth concreet kan worden geïmplementeerd. Bedankt Nóra! Ze promootte ook onze campagne Stop #ExpresDefect.

Er is meer in West-Vlaanderen dan Klimaduro

Naast Klimaduro bleef Kortrijk centraal staan in onze acties. Slechts een paar dagen later (25 november) verhuisden we onze infostand en spandoeken naar de “Oxfam Gift Fair” in dezelfde stad. Hoewel mensen vooral bezig waren met kerstshopping, waren ze erg geïnteresseerd in CATAPA en onze campagne.

Diezelfde dag vertegenwoordigden Catapista’s Willy en Johan ons op het Share Fest van De Transformisten om verantwoorde consumptie en de voordelen van een gedeelde economie te promoten. Bedankt, Willy en Johan!

Zet ons in je kalender!

  1. Klinken onze acties interessant? Wil je een verschil maken? Of heb je een geweldig idee om verandering te implementeren? Op 22 februari organiseren we opnieuw een evenement met Avansa Kortrijk. Het plan is om samen te werken met lokale burgers om gemeentebesturen te overtuigen te stoppen met geplande veroudering! Geen betere actoren voor lokale verandering dan de bewoners zelf natuurlijk. We willen gemeenteraden ons charter laten ondertekenen. Heb je andere ideeën? Kom dan donderdag 22 februari om 19.00 uur naar De Deelfabriek! 
  2. Eind 2023 lanceert Industriemuseum Ferro Non Ferro. Een nieuwe tentoonstelling over metalen. De expo snijdt verschillende onderwerpen aan en toont via het werk van CATAPA verzet tegen mijnbouw. Ook onze e-waste installatie is te zien. De expositie blijft vanaf 1 december 2023 10 maanden open, mis haar niet! CATAPA ondersteunde de voorbereiding van de tentoonstelling, onze dank gaat uit naar onze Catapista Camilla en Nerdlab’s Florian voor het opzetten van de e-waste installatie!
  3. Volgende campagne bijeenkoms – De volgende campagnebijeenkomst vindt plaats op 20 februari, 19.00 tot 21.00 uur. Ze vindt plaats in het kantoor van CATAPA, maar je kunt ook online meevolgen. We zien je daar!

Help ons deze campagne te verspreiden! 

CATAPA zou niet bestaan zonder Catapista’s, laat het ons weten als je CATAPA wilt helpen groeien in jouw regio. We zoeken mensen die kunnen helpen bij de activiteiten of bij het uitwerken van onze tools. Je kunt ook zelf een evenement organiseren of gebruik maken van onze campagnetools zoals banners, flyers, quiz, foto-expo, etc. Aarzel niet om contact met ons op te nemen! 

Meer nieuws over de activiteiten in onze volgende nieuwsbrief, op de website of sociale media. Je kunt ons ook vinden op Slack, meld je hier aan.

Tot snel Catapistas! 😉 


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.