Aanstaande vrijdag, 3 juni 2016, vindt de achtste editie van de Marcha Carnaval voor de bescherming van het water, het leven en de gronden plaats in Ibagué, Colombia. Met de marcha proberen de organisatoren op een vredige en artisitieke manier een groter ecologisch bewustzijn te creeëren bij de inwoners van Ibagué. Ook vragen zij dat het La Colosa mijnbouwproject zich uit de regio terugtrekt.

La Colosa is de naam van de het door het Zuid-Afrikaanse bedrijf Anglo Gold Ashanti (AGA) geplande mijnbouwproject in Cajamarca (stad in het departement Tolima), waar naar schatting 680.000 kg goud in de grond zit. Sinds 1999 voert het bedrijf daar exploraties uit en hoopt vanaf 2023 effectief goud te kunnen extraheren. Deze mijn zou de grootste open pit goudmijn van de Noordelijke Andes worden en de derde grootste in Latijns Amerika na Yanacocha in Peru en La Escondida in Chili. Lees meer over het gepland project hier op de website.

Marcha Carnaval

Met de komst van Anglo Gold Ashanti mobiliseren boeren, boerinnen en organisaties zich in Ibagué op een vredelievende manier tegen het  geplande project en de impact dat het project zal hebben op de biodiversiteit en het ecosysteem, zo bevestigt professor Renzo García Parra, lid van het Comité Ambiental van Tolima. Ook in Armenia, waar CATAPA vorig jaar een ‘foro internacional‘ hield, zal nu ook een eerste editie plaatsvinden.

Vorig jaar kwamen rond de tienduizend mensen op straat met liederen en kunstwerken om zich uit te spreken vóór de bescherming van het water, natuurlijke rijkdommen en de gronden. Toch verscheen niets hiervan in de mainstream media. Robinson Arley Mejia, lid van onze partnerorganisatie COSAJUCA, legde in maart uit dat reclame voor de marcha als ook een gepland referendum over het mijnbouwproject veelal via online media gaat en door lokale organisaties zelf wordt bekostigd en georganiseerd. Robinson en Renzo waren in maart beiden in België als sprekers voor de jaarlijkse Academische Week van CATAPA.

Consulta Popular

Met de komst van het project La Colosa zullen de bergen verdwijnen en blijven er steengroeves van 1,2,3 kilometer breed en 8000 meter diep over. Dat is waarom de buurtgemeenten waar Renzo en Robinson wonen, Ibagué en Cajamarca, een referendum zullen organiseren. Het referendum in Ibagué zal waarschijnlijk in juli worden georganiseerd en stelt de inwoners de volgende vraag:

“Ben u het ermee eens – Ja of Nee- dat er in de gemeente Ibagué mijnbouwprojecten en mijnbouwactiviteiten zullen plaatsvinden, hetgeen vervuiling van de gronden en verlies aan watervoorraden inhoudt en een impact zal hebben op landbouw en toerisme in de regio?”.

Het referendum in Ibagué is een kans om aan te tonen dat democratie niet enkel mogelijk is, maar ook cruciaal. Colombia bevindt zich in een overgangsperiode na 50 jaar lang geteisterd te zijn door gewapend binnenlands conflict. De oorlog speelde zich voornamelijk af op het platteland, waar een strijd om grond en grondstoffen zich ontvouwde. Erin slagen om gemeenschappen actief te laten deelnemen en te betrekken in besluitvormingsprocessen over de bestemming van hun eigen gronden, is noodzakelijk om vrede een kans te geven in ruraal Colombia.

Vanuit CATAPA wensen wij hen daarom veel succes met de Marcha Carnaval op vrijdag en bij de voorbereidingen voor de consulta popular. Wij zijn er met onze gedachten bij!

Desde Catapa les deseamos mucho éxito en la Marcha Carnaval del viernes y en la consulta popular. ¡Estamos con ustedes!


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.