Wat een vruchtbaar begin van ons (e)wasteful installatie ontwerptraject! 

Met een visionair team van vrijwilligers hebben we gebrainstormd, gereflecteerd en onze gedachten gedeeld. We verplaatsen ons in de hoofden van goede en slechte ontwerpers, economen, consumenten en politici. We verzonnen sprookjes over geplande veroudering (bijna net zo lachwekkend als de realiteit!). Met de hulp van Gust, die het project leidt, onderzochten we hoe stofzuigers en andere elektronica ontworpen zijn om kapot te gaan. Eén stuk plastic dat breekt is genoeg om een stofzuiger volledig onbruikbaar te maken – wie heeft dit ontworpen?! We droomden over machines die geplande veroudering representeren.

De waanzinnige ideeën bleven maar komen. Het was niet altijd gemakkelijk om een beslissing te nemen, om het beste van de vele wilde ideeën te kiezen, of om onze oncontroleerbare verbeelding om te zetten in concretere plannen. Maar het is ons gelukt. We hebben een plan. Dit is het plan: 

We zullen een machine maken die de (doelbewuste) korte levensduur van elektronica en de destructieve impact van het economisch take-make-waste model op onze planeet blootlegt. Visueel zal het duidelijk zijn dat de machine de aarde langzaam uitput, terwijl een lopende band met kapotte elektronica zorgt voor een groeiende berg van e-waste. Het is de bedoeling dat de installatie interactief is. Zo kunnen voorbijgangers bijvoorbeeld zorgen voor vertraagde of versnelde veroudering van elektronica. 

Nu is het tijd voor actie! In het 2e deel van het traject gaan we de installatie bouwen van e-waste. Klaar om je handen vuil te maken? 🔧 In augustus komen we twee dagen samen in het hoofdkwartier van Nerdlab om de installatie te maken. Nog niet eerder meegedaan maar wel zin om mee te doen? Vul deze doodle in om de data te kiezen en stuur een email met je contactgegevens naar connor.cashell[a]catapa.be. 

Let’s build this thing!


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: