door: Danila Andagoya en Gregory Jiménez van Red de jóvenes del Chocó Andino (RJCA)

De overwinning in de volksraadpleging (consulta popular) over het verbod op metaalmijnbouw in de Chocó Andino tijdens de verkiezingen van 20 augustus in Quito heeft enorm veel betekenis. Het zorgt voor grote vreugde bij de verdedigers van het milieu, de mensenrechten en het natuurlijke en culturele erfgoed. Ongeveer 70% van de bevolking van Quito koos voor het beschermen van de Chocó Andino door mijnbouw te verbieden.

Het jongerennetwerk van de Chocó Andino (RJCA) is een grassroots organisatie die bestaat uit meer dan 50 jonge leiders, vrouwen, mannen en diverse mensen die in dit gebied leven. We werken sinds 2016 aan fundamentele kwesties om het gebied te versterken. We zijn erg blij met de resultaten die op democratische wijze bereikt zijn dankzij het uitoefenen van het recht op volksraadpleging.

We waren vanaf begin betrokken bij de consulta popular, en hebben belangeloos elke vorm van hulp geboden aan de verdedigers die maandenlang waakzaam zijn geweest op de punten van verzet, we hebben mensen binnen en buiten het gebied geïnformeerd over de gebeurtenissen en de voortgang van de campagne Quito Sin Minería. Als RJCA hebben we deelgenomen aan marsen, sit-ins, het verzamelen van handtekeningen om de volksraadpleging af te dwingen, het begeleiden van de toezichthoudende instanties voor de validatie van handtekeningen, het maken van muurschilderingen voor de campagne en het in gesprek gaan met mensen over de volksraadpleging thuis.

Met de afsluiting van de Consulta Popular en de gunstige resultaten voor de natuurrechten van zowel de Chocó Andino als de Yasuní, zien we nog steeds een grote uitdaging. Het collectief RJCA moet als bewoners van de Chocó Andino actief toezien op het naleven van de wettelijke regels die extractieve activiteiten in de Chocó Andino verbieden. In lijn met onze idealen willen we duurzame manieren van leven versterken, zoals ecotoerisme, agro-ecologie, voedselproductie zoals koffie, panela rietsuiker, enz. Op deze manier genereren we creatieve economieën die het recht op het behoud van water, bodem, bos, fauna en mensen niet schenden en die verbonden zijn met onze territoriale realiteit van het Chocó Andino biosfeerreservaat. Deze verschillende alternatieven zorgen voor meer banen op de lange termijn, versterken het sociale weefsel, verbeteren de levenskwaliteit van de inwoners en het ecosysteem, bieden toegang tot onderwijs, creëren identiteit, wortels en milieubewustzijn.

Bovenal moedigen ze respect aan voor de democratische opinie die op 20 augustus 2023 via de stembus tot uitdrukking kwam in de raadpleging voor het kanton Quito voor het verbod op metaalwinning in de Chocó Andino (Calacalí, Gualea, Nanegal, Nanegalito, Nono, Pacto) en in de nationale raadpleging voor het verbod op oliewinning in Blok 43 ITT van het Yasuní Nationaal Park in het Ecuadoraanse Amazonegebied.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.